Реклама / Ads
1| 2610 |14.11.2023 НОВИНИ

САЩ удари Хамас с нови санкции

.
Източник: Pixabay
САЩ наложиха днес трети санкционен пакет срещу палестинската войнствена групировка Хамас след извършеното миналия месец нападение срещу Израел. Мерките са ориентирани към лидерите и финансистите на групировката, съобщи Ройтерс.
 

Американското министерство на финансите отбеляза, че действието, предприето координирано с Великобритания, е насочено към водещи служители на Хамас и механизмите, чрез които Иран предоставя подкрепа на Хамас и "Ислямски джихад" - войнствена групировка, която е съюзник на Хамас и е участвала в нападението срещу Израел на 7 октомври от Газа.

 

"Съединените щати ще продължат да работят с нашите партньори, включително Обединеното кралство, за да лишат Хамас от възможността да набира и използва средства, за да извършва своите зверства", коментира министърката на финансите Джанет Йелън.

 

"Действията на Хамас причиниха огромно страдание и показаха, че тероризмът не е изолиран. Заедно с нашите партньори предприемаме решителни действия за разрушаване на финансовата инфраструктура на Хамас, да ги откъснем от външно финансиране и да блокираме нови канали за финансиране, които те търсят, за да финансират своите отвратителни действия", се посочва още в нейното изявление.

 

Сред засегнатите от новия кръг санкции на Вашингтон са: Махмуд Халед Захар, високопоставен член и съосновател на Хамас; представител на "Ислямски джихад" в Иран; базираният в Дамаск заместник-генерален секретар на "Ислямски джихад" и лидер на неговото въоръжено крило; базираната в Ливан компания за обмен на пари "Набил Шуман", заедно с нейния собственик и основател. Министерството на финансите на САЩ обвини компанията, че е служила като канал за финансиране на Хамас, през който са преминали десетки милиони долари за групировката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 2796 |14.11.2023 Веселин Стойнев: Ето как да се преодолее блокадата в общинския съвет на София . 10| 2677 |14.11.2023 Зеленски: Руската армия е засилила атаките си по направленията на Авдеевка, Купянск и Донецк . 5| 3774 |14.11.2023 Енергийната комисия не прие дерогацията на "Лукойл" да падне . 3| 5066 |14.11.2023 Строителят на стадион "Христо Ботев": Специални поздрави за осмокласника и изневярата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads