Реклама / Ads
2| 2901 |22.12.2022 НОВИНИ

Акушерките в България: Няма да участват в медийни изяви преди да излязат експертните решения

.
Източник: Снимката е илюстративна
Няма да участват в медийни изяви преди да излязат експертните решения и преди да приключи досъдебното производство. Това заявиха от Националния професионален консултативен съвет на акушерките към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
 

Те изпратиха официална позиция относно случая с размяна на бебета във Втора САГБАЛ „Шейново“, гр. София. В нея се посочва още:

 

"Една от основните цели на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи е да представлява своите членове, да изразява и защитава техните права и интереси, да гарантира за тяхното образование, да осигурява продължаващо обучение и възможности за повишаване на професионалната им квалификация с цел гарантиране на качествени здравни грижи.

 

Относно нашумелия в медиите случай с разменените бебета във Втора САГБАЛ „Шейново“, гр. София, считаме за крайно неприемливо тиражирането на хипотеза за вина на акушерките. Информацията, с която разполагаме към момента, е оскъдна и неясна, а изнесените факти си противоречат. Недопустимо е обществото да бъде настройвано срещу акушерското съсловие, без да има официално становище от разследващите органи.

 

Вменяването на хипотетична вина ще урони авторитета на акушерките и ще подкопае доверието, с което се ползват сред жените. Само по себе си подобно деяние е опасно и застрашава уникалната емоционална връзка, която се изгражда между раждащата жена и акушерките, което неминуемо ще рефлектира върху качеството на предоставяните грижи. 

 

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи от години се бори и заостря вниманието на отговорните институции, обществото и политиците върху кадровата криза, която води след себе си до голяма натовареност на работещите в системата на здравеопазването. За съжаление много от нашите предложения не бяха взети предвид.

 

Днес се сблъскваме с един случай, който е в резултат на натрупаните проблеми в цялата система, на прилагането на остарели практики и липсата на стандарти по здравни грижи. Въпреки всичко, неприятният инцидент остава единичен случай, а не обичаен проблем, именно защото акушерките осъзнават своята ключова роля в протичането на бременността, раждането и следродилния период. Те продължават да работят със страст, да надграждат своите знания и умения и да се борят за подобряване на грижите за бременните и родилките.

 

Уважаеми журналисти, бихме искали да заявим, че БАПЗГ няма да участва в медийни изяви преди да излязат експертните решения и преди да приключи досъдебното производство.

 

Инна Ненова, Председател на НПКС на акушерките Към БАПЗГ". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3168 |22.12.2022 Пендаровски: Няма как македонец да стане българин, това са два различни идентичностни кода . 1| 3233 |21.12.2022 Светлин Тачев: Невъзможно е ПП да управляват с ГЕРБ, докато при ГЕРБ по-няма проблем да управляват с ПП . 12| 4123 |21.12.2022 В сръбската Скупщина: Българите са чистокръвни сърби, няма български език . 5| 3083 |21.12.2022 Обречен ли е мандатът на ПП? Денков категоричен - и Меси да предложим за премиер, няма да съберем мнозинство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads