Реклама / Ads
34| 5948 |26.03.2011 НОВИНИ

Х. Александров: България се превръща в голямо гето

.
Харалан Александров
Високата цена на горивата не е свързана с акциза. Гражданският контрол е много важно нещо, няма прозрачност при образуването на крайните им цени. Оказва се, че българите са много кротки и търпеливи хора. При случаите в Сливен и Пловдив става дума за протестно поведение – това е начин да изкрещиш болката си.
 

Меглена Кунева, българският еврокомисар, който отговаряше за правата на потребителите в ЕС и Харалан Александров, социален антрополог, коментираха в студиото на Сеизмограф по БТВ монополните цени, скока им нагоре, застрашителния ръст на безработицата и влиянието им върху психиката на хората.

М. Кунева обясни, че акцизите за дизела в ЕС са договорени отдавна, но България сега е в дълъг преходен период. Минималната ставка е една за всички страни, защото сме в един пазар, и за да няма контрабанда. Преходният период за дизела ще приключи през 2013 година, поясни тя. Високата цена не е свързана с акциза, обобщи Кунева.

Гражданският контрол е много важно нещо, посочи М. Кунева и допълни, че няма прозрачност при образуването на крайните цени. Отсрочва се изграждането на хранилища за запаси от гориво за 90 дни, това е много опасно, да си припомним газовата криза миналата година. Когато се търси решение, то трябва да се обсъди с всички, които ще бъдат засегнати, това е демократичната процедура, каза Кунева.

Х. Александров обяви, че е очаквал по-рано да се случи такава трагедия като в Сливен. Оказва се, че българите са много кротки и търпеливи хора. При случаите в Сливен и Пловдив става дума за протестно поведение – това е начин да изкрещиш болката си.

В конкретния случай българската полиция си свърши перфектно работата, надявам се, че това поведение няма да стане мода и случаите няма да се повторят, каза Александров.

Шансовете да получиш подкрепа от социалната система е нулев, защото ние разградихме всички системи. Ние сме пълноправен член на ЕС, но ние нямаме национална държава, това ни поставя в изключително уязвима позиция, разясни Александров. Много хора ще си тръгнат от нашето общество. България се превръща в голямо гето, това е началото на края на нашата общност, ако така продължават нещата у нас, прогнозира той.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5052 |26.03.2011 България в Европейския механизъм за стабилност . 15| 4846 |24.03.2011 Премиерът: Търкания между България и Франция няма . 27| 4944 |23.03.2011 СДС: ГЕРБ са майстори на демагогията в България . 24| 5553 |22.03.2011 Я. Янев: Реалният премиер на България се казва Вальо Златев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads