Реклама / Ads
9| 3641 |06.01.2021 НОВИНИ

“Алфа рисърч”: Малък е шансът за кабинет без ГЕРБ или БСП

.
Шест партии най-вероятно влизат в бъдещия парламент според социологическо проучване на “Алфа рисърч”. То е извършено в периода 15-21 декември и показва, че кабинет без ГЕРБ и БСП не е много вероятен. Резултатите от проучването са на база 1017 анкетирани.
 

43 на сто очакват, че изборите няма да излъчат категоричен победител и ще е нужно коалиционно управление. При такъв вариант 27 на сто  биха желали коалиция с участието на ГЕРБ. Също толкова – коалиция с участието на БСП. За момента изглежда нищожна вероятността за коалиция без участието на една от двете водещи политически сили.


Високите градуси на общественото напрежение от това лято са започнали постепенно да спадат заради втората вълна на COVID-19 и затихването на протестите. 


В оценките за дейността на правителството се наблюдава лек ръст, но на фона на продължаващ сериозен превес на негативните мнения. Одобрението за работата на кабинета остава в рамките на установените през септември  14%, но неодобрението спада с 10 пункта от 60% до 50%, показват данните на “Алфа рисърч”. 


Парламентът остава най-слабо популярната сред обществото институция със 7% положителни срещу 51% отрицателни оценки.


За пръв път през последното десетилетие се откроява тенденция към ръст на общественото доверие в съда и разтварянето на ножицата с доверието към  прокуратурата. До лятото на 2020г. и двете институции се ползваха с относително идентични равнища на одобрение, със силен превес на критиката към тяхната работа. През последната половин година обаче, съдът получава по-висока подкрепа за работата си (16% срещу 10% -12% за главния прокурор). Още по-сериозна е разликата в неодобрението: 52% за главния прокурор срещу 35% за съда.


За президента Румен Радев годината приключва с положителен баланс в общественото доверие. През последните три месеца одобрението за него нараства от 42% до 46%, а неодобрението спада от 29% до 24%.


Под 50% избирателна активност прогнозират от “Алфа рисърч” на предстоящите парламентарни избори. 49.6% от участвалите в проучването граждани смятат да гласуват, което е спад с около 10 на сто спрямо септември 2020. 28% се колебаят и 22% не възнамеряват да гласуват.


По-ниската избирателна активност, от своя страна, води до електорални бонуси за големите партии и отлив в подкрепата за по-малките и новите участници в изборите.


Ако изборите бяха днес, най-вероятният резултат е шестпартиен парламент с неустойчиво от политическа гледна точка мнозинство и трудно съставяне на управленска коалиция. През декември ГЕРБ (24.3%) има преднина от 2.4 пункта пред БСП (21.9%) в предпочитанията на твърдо решилите да гласуват. Лидерите и на двете водещи партии стабилизират позициите си.


Всички останали партии обаче повече или по-малко губят подкрепа. Парламентарно представените – заради натрупаното недоволство от статуквото, а извънпарламентарните – заради смяната в приоритетите на общественото мнение с втората вълна от COVID-19. 

 

Ето и цялото проучване

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8771 |28.08.2020 ”Алфа рисърч”: Оставката на председателя на ЦИК e знак за големи проблеми . 1| 4812 |22.06.2020 Хората с ”нулева” кръвна група имат по-малък риск от тежко протичане на коронавируса . 12| 6263 |21.03.2020 ”Алфа рисърч”: Българите са на мнение, че у нас няма да се развие най-лошият сценарий за Covid-19 . 4| 5611 |13.03.2020 Весислава Танчева: След точно месец епидемията успешно ще е умъртвила половината малък и среден бизнес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads