Реклама / Ads
0| 3954 |02.08.2022 НОВИНИ

”Алфа Рисърч”: В служебния кабинет има умерени министри, има и ”яростни пера”

.
Боряна Димитрова
Създаването на служебни кабинети на често в последната година и половина създава възможност на президента все повече да влияе в политиката и това в дългосрочен план може да доведе до отслабване на партийната система. Това заяви Боряна Димитрова от ”Алфа Рисърч”. Според нея партиите трябва да са готови за това в политическите си битки.
 

"Президентът би трябвало в тази ситуация да играе ролята на балансьор, на умиротворител. От друга страна, когато с тези служебни правителства и с фигурите, които подкрепя, влиза все пак в определен вид конфронтация с политическите субекти, стои един много сериозен въпрос. Не вървим ли по този начин към едно отслабване на партийно политическата система? Не е тайна, че има разклатено доверие към партиите и ако това продължава ние можем да преминем лека, полека към заявка за друга формула", каза Боряна Димитрова.


Важно е партиите да се откъснат от своя наивитет и ясно да очертаят къде е политическото партийно пространство и къде е пространството, в което действа президентът. Едно съсредоточаване на властта в един човек, който и да е той, е доста рисково, каза тя.


В този кабинет има лица, които са умерени като стил, като премиерът Гълъб Донев, външният министър. Но има и хора, които бяха яростни пера по време на предишното правителство - като Димитър Стоянов.


В това правителство виждаме три групи, каза Боряна Димитрова. Едната е, като че ли в доста сериозна опозиция на сегашното ръководство на БСП - министри или опозиция, или икономическият министър, който беше уволнен от ВМЗ - Сопот.


Радев дава заявка към лявото пространство, но да не е заявка към БСП. Димитрова смята, че президентът не би се впуснал в лична война с Корнелия Нинова и сегашното ръководство.


Другите крила са съветници на президента Радев, повече или по-малко известни, както и фигури, които са експертни.


"Тук не става дума просто за битка, срещу г-жа Нинова, по-далечната проекция е да се даде едно по-широко покритие и друг тип представителство на това пространство, друг политически израз на цялото ляво русофилско пространство. Доста по-предпазлив е този път, но много амбциозен. Президентът е доста балансиран, има няколко крила, но заявката е за бъдеще доста по-амбициозен и глобален политически проект. Мисля, че тук политическите партии трябва да са доста внимателни, ако искаме да си устоим парламентарната демокрация", каза Димитрова.


България е една от малкото страни, в които има служебен кабинет. Замисълът по Конституция е, когато има остро политическо противопоставяне, когато има блокаж в парламента - основната му задача е да проведе едни честни избори и да балансира политическите страсти. Но на практика в България видяхме миналата година как служебното правителство даде старт на една нова политическа сила и само за няколко месеца успя да се превърне в първа политическа сила, партнирайки си с президента Радев. Той тогава каза: " Ако имахме повече министри като Петков и Василев, България би била друга". Те казаха: "Нашият президент, това е президентът Радев". Година по-късно нещата стават по-различни в отношенията между тях, припомня Боряна Димитрова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 16422 |02.08.2022 Георги Ганев, ДБ: Румен Радев намигва на десния сектор с назначенията за служебния кабинет . 0| 3014 |01.08.2022 Проф. Николай Денков се отчете за свършеното в МОН. Няма да е в служебния кабинет . 0| 3671 |01.08.2022 Светослав Бенчев: Служебният кабинет трябва да търси всички възможности за доставка на газ . 0| 2916 |29.07.2022 Пътният бранш спира протестите, ще търси диалог със служебния кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads