Реклама / Ads
4| 2793 |27.01.2022 НОВИНИ

Альоша Даков призова Фандъкова да подобри опазването на зелената система на София

.
Иван Таков, Альоша Даков Източник: БСП-София
Изграждането и поддържането на зелената система на града е една от приоритетните за развитието на Столична община. Действащата наредба, касаеща я, има нужда от сериозни допълнения. Особено в частта налагане на санкции, осъществяване на контрол и търсене на отговорност на лицата, които са си позволили да увредят или да унищожат част от нея.

Това каза общинският съветник от БСП в СОС Альоша Даков във връзка с негово и на съпартиеца му Иван Таков питане към кмета на София относно осъществен контрол, обезщетения и санкции, наложени по реда на Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община.

 

Той отбеляза, че от предоставения отговор е видно, че за почти двегодишен период - от октомври 2019 г. до септември 2021 г., са наложени санкции в размер на 103 000 лв.

 

Даков даде пример, че в края на предишния мандат по сигнал на граждани с колеги са установили сериозно нарушение - отсичане на десетки иглолистни дървета на територията на стадиона в с. Бистрица. „Бяхме информирани, че е наложена санкция в размер на 50 000 лв. А за 2 години са събрани 103 хил. лв.“, припомни той.

 

Според него в правомощията на кмета на София е да подобри контрола по опазване на зелената система и я призовава да го направи. „С колегите от групата на БСП ще бъдем полезни, включително и с предложения за подобряване на действащата наредба, касаеща опазването и поддържането на зелената система“, ангажира се Альоша Даков.

 

Иван Таков отбеляза, че от отговора е видно, макар и да му липсва аналитичност, че наистина е необходимо сериозно затягане на контрола с цел опазване на зелената система на София. „Много е важно кметът на Столична община, чрез Столичния инспекторат и районните администрации, да затегне контрола по отношение на опазване на зелената система на града. Броя на наложените санкции далече не отговаря на сигналите, които получаваме в Комисията по околна среда за нарушаване целостта ѝ. Това е много важен и сериозен въпрос, който е пряко свързан с качеството на живота и чистотата на въздуха в столицата“, счита Таков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4011 |20.01.2022 Лидерът на албанците в РСМ призова за признаване на българите в Конституцията . 12| 3085 |18.01.2022 Лидерът на ”Възраждане” призова ДАНС да бъде разпусната . 7| 3198 |14.01.2022 ”Репортери без граница” призова българското правителство да приеме закон за защита на медиите от съдебни дела . 7| 2794 |25.12.2021 Папата призовава за диалог при решаване на конфликта в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads