Реклама / Ads
2| 3250 |02.03.2023 НОВИНИ

Анализаторът Мартин Табаков: Няма как Пекин да играе две роли за войната в Украйна

.
Мартин Табаков
Много е трудно Пекин да играе две роли – от една страна, да вземе по-пряко участие във войната в Украйна, предоставяйки на Русия военен хардуер. От друга, опит за посредничество, те представиха план от 12 точки. Но няма как и двете роли да се осъществят едновременно. Вече чухме отхвърляне от украинска страна. Но виждаме, че Пекин, който беше много внимателен в началото на конфликта, опитва да вземе по-активна роля.
 

Това заяви в студиото на PrimeTime по Евронюз политологът и международен анализатор Мартин Табаков.

 

Отношенията между Пекин и Вашингтон са обтегнати. За това допринесоха няколко фактора. Например санкциите, които САЩ налагат на вноса на полупроводници в Китай, също и визитата на Нанси Пелоси в Тайван. Щатите не са удовлетворени от ролята, която Китай играе във войната в Украйна. Да, Пекин не подкрепя еднозначно Руската Федерация, но не и заклеймил поведението на Москва. Нещо повече, Китай дублира говоренето на Русия по този казус. И не на последно място, сваленият шпионски балон, което е знак за амбицията на Пекин да се проявява като световна глобална сил, добави той.


Когато става дума за дискретна комуникация между САЩ и Русия, тя се случва по няколко начина. Единият е службите на двете страни, другият е с конкретни хора от техните Национални съвети. Беше установена и чисто военна връзка, но тя касае случващото се на терен в Украйна. Дали обаче някой от стандартните канали за комуникация ще бъде експлоатиран, аз съм по-скоро скептичен. Най-вече заради този антагонизъм, който има между Вашингтон и Москва. Знаем, че на срещата на Г-20 в Индия Сергей Лавров и Антъни Блинкен са се видели точно за 10 минути, а какво са си казали...Очевидно разделенията между двете страни са по-силни и доминират, заяви Табаков относно срещата на Г-20 в Индия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4949 |21.02.2023 Анализаторът Пламен Димитров: В посланието си Путин повтори всички клишета от началото на войната . 6| 3526 |04.02.2023 Мартин Димитров, ДБ: Радев създава служебна президентска република . 3| 3141 |31.01.2023 Мартин Димитров: Ако изпуснем влака за еврозоната сега, ще чакаме още години . 1| 3967 |29.01.2023 Откриха 20-годишния студент Мартин Георгиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads