Реклама / Ads
0| 4233 |25.03.2016 НОВИНИ

В. Антонов : В сектор „Енергетика” цари хаос и непоследователност

.
Васил Антонов
„Какво е бъдещето на 5-ти и 6-ти блокове на АЕЦ „Козлодуй” и перспективите на България за развитие на атомната енергетика, включително и изграждане на нови мощности?“, попита народният представител от ПГ БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Васил Антонов министъра на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на днешния парламентарен контрол.
 
„Всичко казано дотук, създава впечатление за хаотични и непоследователни действия от страна на правителството в сектор „Енергетика”, категоричен бе социалистът.
Той обясни, че до 2008 г. на 5-ти и 6-ти блокове на АЕЦ „Козлодуй” е извършена модернизация от западни компании за 560 млн. евро, като целта е те да работят безопасно за период от 16 години, тоест до 2024 г. „През 2012 г., само четири години след завършване на дейностите по модернизацията им, са стартирани програми за комплексно обследване на фактическото състояние и остатъчния ресурс на конструкциите, системите и компонентите им. През 2014 г. програмите, заедно с посочените в тях мерки, са одобрени от Агенцията за ядрено регулиране. От 2014 г. досега сумата, необходима за удължаване живота на 5-ти и 6-ти блокове, нараства двойно“, поясни Антонов.

Социалистът обясни, че в края на месец януари 2016 г., в рамките на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, е подписан договор, свързан с удължаване на срока за експлоатация на 6-ти блок. „По думите Ви, договорът е свързан с един от основните приоритети на правителството в сектор „Енергетика” – удължаване живота на 5-ти и 6-ти блокове на АЕЦ „Козлодуй”. През изминалата година нееднократно, в това число и от премиера, беше изказвано мнение в посока да се предприемат действия по изграждане на 7-ми и 8-ми блокове на АЕЦ „Козлодуй”, каза от парламентарната трибуна народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

След получения отговор от енергийния министър, Васил Антонов заяви от парламентарната трибуна: „По отношение на новите ядрени мощности нямаше конкретност в отговора Ви. Твърде общо цитирахте новите ядрени мощности, свързани с пазарни принципи, нищо не споменахте за изграждане на нови ядрени за мощности за „АЕЦ Белене“, а на всички ни е ясно, че там имаме нова, оторизирана площадка, и в същото време – заявен и изпълнен енергоблок“.   
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4642 |24.03.2016 Т. Стойчев: Нека секторът „Сигурност” да отвори старите планове „Меч” и "Ураган" . 0| 9550 |22.03.2016 А. Антонов за Фрог: Атентатите в Брюксел са планирани, чака ни същото . 14| 7989 |17.03.2016 Р. Кънев: Не си правим гаргара с Пеевски, защитаваме тютюневия сектор . 18| 4589 |23.02.2016 Световната банка ще ни консултира във ВиК сектора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads