Реклама / Ads
1| 2736 |25.04.2024 НОВИНИ

Апелативният съд в Ню Йорк отменя присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване през 2020 г.

.
Харви Уайнстийн Източник: БГНЕС
Съдът в Ню Йорк отмени присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване през 2020 г. и постанови нов процес по знаковото дело „MeToo“. Най-висшата съдебна инстанция на щата установи, че съдията по делото е накърнил правата на бившия филмов магнат с „крещящи“ неправилни решения, включително с решение да позволи на жени да свидетелстват за твърдения, които не са били част от делото.
 

С решение 4-3 решението на Апелативния съд ще означава, че една болезнена глава в разчитането на сексуалните нарушения от страна на влиятелни фигури изглежда ще бъде отворена отново. Това е епоха, която започна през 2017 г. с поток от обвинения срещу Уайнстийн, датиращи от 70-те години на миналия век.

 

Обвинителите на Уайнстийн може отново да бъдат принудени да преживеят травмите си на свидетелската скамейка. 72-годишният бивш филмов продуцент излежава 23-годишна присъда в нюйоркски затвор за сексуално посегателство над бившата асистентка на продукцията Мими Халей през 2006 г. и за изнасилване на бившата начинаеща актриса Джесика Ман през 2013 г. след знаковия процес през 2020 г.

 

Той обаче ще остане зад решетките, тъй като миналата година беше осъден на 16 години затвор за изнасилване и сексуално посегателство над актрисата.

Считан някога за най-влиятелния човек в Холивуд, Уайнстийн беше обвинен от десетки жени, които твърдяха, че ги е тормозил, притискал, принуждавал или надвивал, докато е изисквал сексуални услуги.

 

Гуинет Палтроу, Салма Хайек, Лупита Ньонго и Ашли Джъд бяха някои от тези, които обвиниха Уайнстийн в сексуален тормоз, а актрисите Азия Ардженто и Роуз Макгауън бяха сред другите, които го обвиниха, че ги е изнасилил.

 

Той също така беше обвинен, че е сключвал споразумения, за да запази мълчание за тези истории.

Уайнстийн е признал, че поведението му е „причинило много болка“, но твърди, че е невинен и че всички сексуални действия са били по взаимно съгласие.

 

Напливът от обвинения предизвика #Metoo - движение, в което предполагаемите жертви на сексуално посегателство все по-често оповестяваха преживяванията си и много от тях се обявиха срещу високопоставени личности, особено в развлекателната индустрия.

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2406 |25.04.2024 Посещаваш Венеция - плащаш си! . 0| 2350 |25.04.2024 "Дори и в животинския свят не се избиват без причина". Родителите на прегазения Филип и граждани протестираха в София . 0| 6173 |25.04.2024 Доклад на СЗО: Широкоразпространената употреба на алкохол и е-цигари сред подрастващите е тревожна . 1| 2369 |25.04.2024 Папа Франциск: Договореният мир в Газа и Украйна е по-добър от дългата война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads