Реклама / Ads
4| 3278 |13.01.2022 НОВИНИ

Арабаджиев, ПП: Обмисля се ново увеличение на пенсиите от 1 юли и как ковид добавката да се отдели към АСП

.
Искрен Арабаджиев Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
”Няма пенсионери с по-ниски пенсии. Има пенсионери, които са получили по-ниска сума спрямо декември след намаляването на Ковид добавката. Декември получиха 120 лв. добавка, а от януари тя е 60 лв. При половината пенсионери увеличението не е компенсирало намалението от 60 лева. Това касае основно по-ниските пенсии” Това заяви председателят на социалната комисия в парламента и депутатът от ”Продължаваме Промяната” Искрен Арабаджиев пред Bulgaria ON AIR.
 

12,5% е средното увеличението на пенсиите, но всеки пенсионер е получил различно увеличение, в зависимост от натрупаните години стаж, стана ясно още от думите му.

 

"На извънредното заседание на комисията във вторник разбрахме, че сумата, с която трябва да помогнем на получилите по-малки пенсии, е в размер на 17 млн. лв. Което е много малка сума сравнено с бюджета на НОИ за пенсии. Това е можело да бъде установено, но най-вероятно не е била подадена коректно информация от НОИ. Анализът на Министерството на финансите беше да няма пенсионер, който да получи по-ниска сума. Има изготвен механизъм, с който със задна дата, от 1 януари, пенсионерите, получили по-ниска сума, ще бъдат компенсирани февруари месец", обясни Арабаджиев.

 

Той изтъкна, че ковид добавката, която е до юни месец, е много важна за пенсионерите и затова политиката на правителството е била да се получи такова увеличение на пенсиите, с което постепенно добавката да бъде включвана в пенсиите. Проблемът бил, че има много ниски и много високи пенсии.

 

"Ще мислим за вариант да се отдели ковид добавката към Агенцията за социално подпомагане, за да е ясно на пенсионерите, че от НОИ плащат пенсия, а добавката е социално подпомагане, което не зависи от приноса им в системата", съобщи Арабаджиев и добави, че се обмисля ново увеличение на пенсиите от 1 юли.

 

Предвижда се общинските детски градини да станат безплатни от 1 септември. Ще ги плащаме през данъците си, отбеляза председателят на социалната комисия в НС. 

 

Ресурсът за това ще бъде заделен при актуализацията на бюджета през лятото. Предвиждат се също компенсации и за родителите на деца под 3 години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3257 |12.01.2022 Потвърдено е ново огнище от птичи грип в Хасковско . 19| 17273 |12.01.2022 Шефът на КЕВР: Не желая да работя с новото правителство . 4| 2976 |12.01.2022 Владислав Горанов отново на разпит в ГДНП . 2| 3574 |11.01.2022 Близо 7000 новозаразени и над 100 починали от COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads