Реклама / Ads
0| 5013 |12.04.2022 НОВИНИ

Арестуваха бившия „сив кардинал“ на Путин - Сурков. Готви ли се „дворцов преврат“ в Русия?

.
Влдислав Сурков, Владимир Путин Източник: AFP
Руската общественост започна да обсъжда домашния арест на Владислав Сурков, както и преместването в следствения арест Лефортово на Сергей Беседа, ръководител на пета служба на Федералната служба за сигурност.
 

Това пише в анализ за „Главред“ Виктор Шлинчак – журналист, ръководител на борда на Института за световна политика, ръководител на информационна агенция Главком.

 

Владислав Сурков е знакова личност, един от бившите главни идеолози на Кремъл, който дълги години отговаряше за „украинската посока“. Те говорят за загубата на около 5 милиарда долара, които Русия използва за подкопаване и популяризиране на „руския свят“ в Украйна. Пряк контакт на Сурков беше Виктор Медведчук, както и редица други украински политици, по-специално Тарас Козак.

 

Сурков обаче вече близо две години не е помощник на президента. Едно време напускането му се смяташе за победа за „ястреби“ като шефа на Съвета за сигурност Патрушев, който тласна Путин към война.

 

Но това изобщо не означава, че Сурков е бял ангел в тази история. Просто той беше насочен към по-либералното крило от обкръжението на Путин, а именно екипа на Дмитрий Медведев.

 

Сигурен съм, че сте чели скорошния опус на последния, който ясно показа неговата лоялност към кремълския фюрер и оправда войната с Украйна, където той определи целта на Русия – да изгради отворена Евразия „от Лисабон до Владивосток“.

 

Има подозрение, че този текст се е появил не просто така, а като „кръводарение” на началниците му. Типично „отклонение“ пред „ястребите на войната“, за да се опровергаят поне някои подозрения за себе си. Защото там не всичко е толкова просто – именно Медведев или членове на неговия екип бяха посочени като потенциални претенденти за „кралския трон“ в случай на „дворцов преврат“. В крайна сметка тези слухове може да са и обикновена спецоперация, за да останат само „лешояди“ във вътрешния кръг. Следователно домашният арест на Сурков може да бъде адресиран на първо място до Медведев.

 

И какво ни интересуват техните интриги? Най-вероятно, въпреки очевидното недоволство на средното класа на Кремъл от действията на властите, вътрешният кръг на Путин все още е запазен и дори обединен. Те разбират, че всеки от тях е мишена за международен трибунал. Следователно те се движат заедно, като едновременно почистват всички, които могат да представляват потенциална заплаха.

 

Има още дълъг път до разцепление в тази среда. Но ние вярваме... В момента наистина много зависи от това какво се случва на бойните полета преди 9 май.

 

**

 

Редица медии, сред които опозиционната беларуска NEXTA, международната общност Inform Napalm и „Украинская правда“, съобщиха, че Владислав Сурков, бивш съветник на руския президент Владимир Путин, е задържан от руските власти. Сурков, който многократно е заявявал необходимостта от насилствено превземане на Украйна, се намира под домашен арест.

 

Медиите цитираха цитират бившия депутат от Държавната Дума Иля Пономарьов (единственият депутат, който на 20 март 2014 г. гласува в Държавната дума на Руската федерация срещу анексирането на Крим), който обяви за това в профила си във Фейсбук.

 

Според Пономарьов, Сурков е задържан за разхищение на държавни средства. Неговата информация е, че задържаният е отговарял за финансирането на целия проект с т.нар. Донецка и Луганска народни републики – сепаратистките републики в Източна Украйна, признати единствено от Русия.

 

В същото време Пономарьов отбелязва, че засега няма потвърждение на тази информация и може да се окаже, че „една мечта е предадена за реалност“.

 

Пономарьов добавя също, че Сурков, като никой друг, е познавал истинската ситуация в сепаратистките републики и има широки връзки там: „И той е близък с руските „ветерани от Донбас“, пише още Пономарьов.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3455 |09.04.2022 Руснаците отвлякоха бившия ръководител на Херсонската областна държавна администрация . 0| 3040 |09.04.2022 Съдът в Благоевград решава дали да остави в ареста бившия румънски министър . 0| 4457 |08.04.2022 Заляха с червена боя табелата на Руското посолство, арестуваха Хаджигенов и Бабикян . 0| 7171 |11.03.2022 Politico: Бившият германски канцлер Шрьодер се срещна с Путин в Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads