Реклама / Ads
0| 4578 |05.04.2007 НОВИНИ

Арестуваха двама прокурори, подкупвали се взаимно

.
Магистратът Боян Тошев от Инспектората на Върховна касационна прокуратура взел "вноска" от 1500 евро от колегата си Георги Манасиев, който искал да стане шеф на Варненската районна прокуратура. Борис Велчев и МВР пресякоха договорката, а двамата служители на Темида ще очакват козунаци и великденски яйца в ареста.

Прокурорите Боян Тошев и Георги Манасиев са арестувани тази сутрин. Това съобщиха от Главна прокуратура. Тошев е член на Инспектората на Върховна касационна прокуратура и взел подкуп от 1500 евро от колегата си Манасиев, който пък работи във Варненската районна пракуратура. Магистратите се сдушили край конкурса, който обявил техния върховен шеф Борис Велчев за началник на Варненската районна прокуратура. Постъпили шест кандидатури. Манасиев обаче страшно много искал да получи овакантеното мястои вместо да разчита на познанията и опита си, решил да ползва връзки. На "помощ" му се притекъл Боян Тошев, който на една от вечерите с Тошев заявил, че може да уреди въпроса, но срещу парично възнаграждение. За каква цифра са се разбрали двамата магистрати, ще изяснява следствието. Първоначалната "вноска" обаче била от 1500 евро, която съзаклятниците предали-приели тази сутрин. Те обаче били неприятно изненадани от полицаи, които се появили в най-неподходящия момент и им щракнали белезниците.

Заповедта за арест е в рамките на 72 часа, но Борис Велчев държал да бъде трансформирана в "постоянна", поради опасенията, че двамата могат да въздействат на ангажирани със случая лица от позиция на служебното си положение. "Ще се реже от корен иначе никой няма да ни вярва на приказките, че се борим с корупцията", заявил Велчев на министъра на вътрешните работи Румен Петков, когато обсъждали операцията. В действие били пуснати всички разрешени от закона разузнавателни средства, за да се докаже категорично престъпното деяние на двамата прокурори.

Под наблюдение били още двама прокурори от висок ранг, за които имало съмнение, че са взимали пари или са ползвали облаги от лица, считани за част от сивата икономика.

Конкурсът за шеф на Варненската районна прокуратура е отменен със заповед на Борис Велчев. Допълнително щял да се проведе втори опит, тъй като първия завършил с дисквалификация на Тошев и Манасиев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 4829 |05.04.2007 Арестуваха двама прокурори, подкупвали се взаимно . 0| 5975 |01.05.2007 Двама баровци звъняли на ексшефа на столичната "Топлофикация" Георги Рогачев, питали го за здравето . 0| 5405 |09.05.2007 Собственикът на „Фронтиер” ще бъде обвинен за пране на пари, още двама бизнесмени замесени в скандал
Реклама / Ads