Реклама / Ads
1| 4372 |02.03.2020 НОВИНИ

Арх. Пламен Мирянов направи видео за 3 март

.
Арх. Пламен Мирянов, който инициира националната кампания ”Нашият дом е България” , направи поредния си видеоклип на патриотична тема - стихотворението ”Опълченците на Шипка” от Иван Вазов, в чест на националния празник 3-ти март.
 

Клипът е заснет преди дни при изключително тежки условия на връх Шипка. В снимките участва Националната гвардейска част и звена на Министерството на отбраната. Видеото е първото за кампанията "Бъди войник" в поредицата "Слово, дух и меч".
Одата на Вазов "Опълченците на Шипка" се изпълнява от "гласа" на гвардията Янко Лозанов, който рецитира огнените стихове пред паметника на Шипка.


.

"Това е една история за подготовката на гвардейците за националния празник Трети март", разказва арх. Мирянов, вдъхновител и режисьор на цялата идея.
Видеото започва в едно тъмно снежно утро, когато все още е синкаво и мрачно и вятърът, и ледът са сковали целия паметник. Първият човек, който отива там, е Янко Лозанов - символично, защото словото е преди всичко останало. Докато той казва първите няколко стиха, гвардейците се качват по стълбите. И когато вече са горе на върха, се появява изгревът... Като символ на новото начало - на свободата, от която тръгва новия живот.


ДА СНИМАШ НА ВРЪХ "ШИПКА" ПРИ МЕТЪР И ПОЛОВИНА СНЯГ
Атомосферните условия на върха подложили на изпитание снимачния екип. "Получи се нещо като "Три деня младите дружини как прохода снимат", шегува се младият архитект. "Нямахме достъп до паметника. Пътят беше покрит с навявания, наслоявания на сняг до метър и половина. Нямаше възможност за никакъв достъп до светинята със снимачната техника - кран, машина за сняг, машина за мъгла, огромни рамки, рефлекторни стативи, които са като танкове, за да не се разклащат от силните ветрове на "Шипка" , тежки камери и т.н.", разказва Пламен Мирянов.


Екипът решава да качи тази тежка техника с шейни. Но никой водач на такова горско возило се съгласява. Единствените моторни шейни, способни да извършат този пробег, чийто водачи приемат да се преборят с вятъра и снега, са били от Паничище, което е на 300 километра от "Шипка". Патриотичната идея ги грабва и момчетата навиват да карат до "Шипка", да свалят шейните и чрез два влекача да качат всичко до върха.
Кранът обаче не успяват.


.

Тогава на помощ идват войниците от 61-а стрямска механизирана бригада в Карлово - с огромен камион и линейка, както е по устав. "Те ни помогнаха да изкараме всички тези извънгабаритни елементи на техниката за снимките по стълбите до върха. След това свалиха част от тях на следващия ден. Това беше истински подвиг - вятър, студ, виелица - но всичко качихме на върха. Изживяхме една хилядна част от неудобството, от скърбите и страданията на опълченци, руснаци и всички хора, които са се борили и са загинали за нашата свобода в драматични дни и месеци", не скрива вълнението от преживянато арх. Мирянов.


НА ТРЕТИ МАРТ ЗРИТЕЛИТЕ ЩЕ ВИДЯТ ПРОЛОГА НА "ОПЪЛЧЕНЦИТЕ НА ШИПКА"
Филмът "Опълченците на Шипка" ще е с времетраене от 20 минути, но сега на Трети март зрителите на БНТ и в ютюб ще могат да видят само заснетия Пролог на драматичната Вазова ода. Останалата част ще се снима през август, когато са били и едни от най-драматичните и съдбоносни моменти от защитата на върха.


ЗАВЕТА НА СВ. ЙОАН РИЛСКИ-ЧУДОТВОРЕЦ - СИЛА ЗА БЪЛГАРЩИНАТА
Арх. Мирянов разказва, че първото видео от завета на св. Йоан Рилски е вече факт. Със следващ клип ще се покрие целия текст. Този завет не е много познат за публиката, но Пламен Мирянов подчертава, че тъй като св. Йоан Рилски е застъпникът на българския народ, мощен светия, когото българите много почитат, целият текст ще бъде заснет с видеокадри именно от светите место около Рилския манастир и Северна Рила, местността около Кирилова поляна в подножието на Мальовица - един изключителен пейзаж, който по своето величие наподобява Доломитите (планински масив в Източните Алпи - б. р.).


"Искаме да представим мястото, което той е обитавал и в което е оставал в пост и молитва години наред. По този начин искаме да покажем част от неговото житие. Ще бъдат втъкани и моменти от игрално кино с актьор, който играе светеца, но отзад е глас зад кадър, който рецитира словото на завета", представя идеята си Пламен Мирянов.


ФИЛМ ЗА ПОКЛОННИЧЕСКОТО ПЪТУВАНЕ ОТ СОФИЯ ДО РИЛА
Видеоклипът със завета на св. Йоан Рилски е първата промисъл, която ще бъде част от по-голям документално-игрален филм. Той ще е за поклонническото пътуване на няколко души от София до Рила. То се случва всяка година през август и се преминава през целия дял от Рилския манастир до Рилските езера, където участниците изживяват вълнуващи събития. Накрая се стига до манастира, но поклонниците са преминали през изпитания - духовни и физически.


Някои от хората са вярващи, и то дълбоко религиозни, други са атеисти и между тях се заформят спор и дискусия за съществуването на Бог.


"Това, което накрая искаме да покажем, са нашите християнски ценности, духовността на българите, защо е важно да следваме вярата и словото и това, което ни е завещал нашият Господ и спасител Исус Христос. По този начин ще обърнем внимание, първо, на най-красивата част на България - за мен това е Рила (всеки си има любимо място), и от друга страна, на едни от нашите най-важни ценности, които сме забравили в това турбулентно време", казва арх. Мирянов.


ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД СЛОВОТО - РЕЦИТАЛИ НА СТИХОВЕ ОТ БЪЛГАРСКИ АВТОРИ В УЧИЛИЩАТА
Арх. Пламен Мирянов не спира дотук. Стартира проект за изнесени рецитали пред ученици с творби на Вазов, Ботев, св. Йоан Рилски, Яворов, Дебелянов, Далчев, Йовков. Първият такъв рецитал бе миналата година пред ученици от 127-о СУ "Иван Николаевич Денкоглу" в Столичната библиотека. Декорът е България в нейните различни щрихи, картини, залези, изгреви, специални места.


Арх. Мирянов разказва: "Излъчваме всички тези кадри върху LED екран с прожекционна машина, като ги представяме зад актьора, който рецитира. Така учениците имат пълната визуализация на картина и слово. Очаква се да отидем в испанската и френската гимназия. Имаме разговори и с една учителка от Благоевград, т.е. ще излезем извън София".


Колкото и да изглежда странно, невероятно и дори неразбираемо за мнозина, младият арх. Мирянов живее и работи неуморно с мисълта, че с такава мисионерска дейност той и екипа му носят словото на Възраждането, на Библията - "слово, което ни въздига и ни показва кои са най-важните неща в живота, най-ценните послания, които правят живота ни по-смислен, по-ярък, по-здравословен дори, по-значим. Тогава вече чрез нашия живот, който е смислен, може да помагаме и на ближния".


"Актьорът Янко Лозанов е мой учител в момента. Изглежда лесно отстрани, но е много отговорно, за да изградиш духовния мост със зрителя, да му представиш толкова отговорни слова, някои от тях писани преди 1000 години, други - преди 100, като не трябва да сбъркаш нито една дума, защото това е оригиналът. Вярвам, че един ден ще мога да достигна нужното ниво", казва ентусиазирано архитектът.


"ЗЛАТНО СЪРЦЕ" ЗА ПОПУЛАРИЗИРАНЕ НА КРАСОТАТА НА РОДИНАТА И СЪХРАНЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ТРАДИЦИИ
Арх. Пламен Пламенов Мирянов е завършил Университета по архитектура, строителство и геодезия през 2013 г. През 2016 г. инициира национална кампания "Нашият дом е България" с цел издигане националното самочувствие и дух на българите, популяризиране на красотата на родината и съхранение на националните традиции, фолклор и културата на България. Страстта и любовта, с които работи, не остават незабелязани и не след дълго дават и своите резултати.


В началото на тази година получи приза "Златно сърце" като награда за няколко патриотични инициативи, свързани с фондацията "Нашият дом е България" миналата година. Една от тях е изграждането и монтирането на нови табели на Седемте рилски езера. Те замениха овехтелите, които даже бяха с погрешна информация и разменени снимки. Създаде и видеа, които визуализират правилника за поведение в Рила. Така, когато отиват в планината, хората ще виждат екран, на който ще бъдат прожектирани правилата. Наподобява екраните в самолета, които показват инструкциите за поведение по време на полет.


Другата отличена инициатива бе първото видео от поредицата "Слова български", които визуализират нашата словесност и значими литературни наследства - "Ода за Паисий" по стихотворението "Паисий" от "Епопея на забравените". Един кратък филм около 10 минути, но силно въздействащ.


Награда"Златно сърце" дойде и през 2018 година на списание и клуб Business Lady в категория "Патриотични дейности" на фондация "Нашият дом е България";
за Организиране на най-голямото хоро на Седемте рилски езера;
за Организиране на "Балон Фест Казанлък" – полети над яз. Копринка; Първа Награда дойде и от Международния Тур Филм Фест – България "На източния бряг на Европа" за най-добър филм "Магията на българската роза";
Грабна награда от списание и клуб Бизнес лейди за "Инвеститор в Християнските и морални ценности на обществото"; Модератор на Multilingualism – united in diversity в Брюксел по повод деня на славянската писменост – 24 май.


НОВА МАЩАБНА ИЗЛОЖБА С ПОЕЗИЯ И ПАСАЖИ ОТ БИБЛИЯТА ПО ПЛОЩАДИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ
След изложбата в Народния театър арх. Мирянов е обзет от ново въдхновение - мащабна изложба с поезия и пасажи от Библията по площадите на големите градове. Ето какво разказва той: "Това ще бъдат едни огромни съоръжения с размери до 5 метра в ширина с архитектурен и инженерен характер, които ще бъдат поставени в екстериорни условия и ще устояват на дъжд, вятър и дори трусове. Ще са светещи изображения в огромен размер, група от кадри, заснети със специален апарат с голям сензор и с огромна резолюция, която ще дава възможност хората да виждат много малки детайли. На тях също ще има място за слово. Тоест винаги ще има текст, който картината да илюстрира".


Целта е винаго една и съща - да събужда патриотични чувства и гордост от това, че сме българи.


Видеата на арх. Мирянов имам стотици хиляди гледания в социалните мрежи. В сайта на фондацията "Нашият дом е България" може да бъдат видяни във всеки момент. Младият творец иска да ги събере в един голям филм като спектакъл, подобен на спектаклите на ансамбъл "Българе". Те имат невероятен художествен продукт, свързан с наследството на танци и хореография, каквито имаме в България. Но няма подобен филм нашето литературно наследство, т.е. спектакъл от музика и слово. В него най-вероятно ще бъдат включени текстове на Вазов, Ботев, Яворов, Далчев. Тяхното слово ще е представено на фон - видеата от красива България. Първия такъв спектакъл се предвижда за 9 юли, на рождения ден на Иван Вазов в театър "Театро", който е на ул. "Врабча".


В реализацията на идеята са включени драматургът на Народен театър "Иван Вазов" Мирела Иванова, Янко Лозанов, Националната гвардия и Националният гвардейски оркестър.


СЛЕД НАЙ–КРАСИВИЯ КЛИП ЗА БЪЛГАРСКАТА РОЗА ИДВА РЕД НА НАЙ-КРАСИВИТЕ МАНАСТИРИ
Преди време арх. Мирянов засне най-хубавия клип за българската роза. Сега иска да най-красивите български манастири в едно видео: "Аз поне не съм виждал така представяне на всичките архитектурни проекти на манастирите в един филм. Тепърва започваме да пишем сценарий, тъй като всеки манастир има специална история. Например за Басарбовския манастир има изключителна легенда, дори мисля, че е достоверна история. Тя разказва за сляпо момиче, което се изгубва около селото. Отива до реката, тъй като е топло лято, и иска да пие малко вода. Наплисквайки се от реката, се изцелява и проглежда. Оказва се, че точно на това място са заровени мощите на светията Димитър Басарбовски. Това са такива истории, свързани с чудеса на манастирите".


ФОНДАЦИЯТА "НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ" - ЕНТУСИАЗИРАНИ МЛАДИ БЪЛГАРИ
Екипът е главно от трима души - арх. Мирянов, оператора Марин Маринов и Магдалена Праматарска, която се занимава с графичното оформление на проектите и с организацията. Имат снимачен екип, който от време на време работи с тях. Идеята е да се направят такива проекти, които да представят високата словесност на България, значимото литературно наследство, вплетено в кинематография, тоест да бъде представено чрез художествено слово и кинематография. Искат да издадат и книги, които да представят нашите природни и исторически богатства, архитектурни и културни наследства.


Друг проект, който започват скоро, е книга в луксозно издание, която представя цитати от Библията на фона на акварелни картини. По всеки стих се прави картина. Понякога тя е буквална, друг път е по-абстрактна.


Ще бъдат ангажирани поне трима художници, а самите слова от Библията ще бъдат изписани от калиграфи - няма да има никакво печатане, никаква работа на компютър. След дигитализиране ще се разпечатват, но се знае, че всяка една буква, всяка една картина е създадена на ръка.


Въпреки скъпоструващото изпълнение тези книги ще бъдат за масово разпространение. Сега има много модерни книги, които са за мъдрости от целия свят. "Веднъж отварям, виждам мъдрост на Мохамед, приписана на Паулу Коелю или на някакви индийски монаси. Нямам нищо против. Но нека да имаме една книга, която е в модерно издание с най-разбираемите цитати от словото в днешно време, които са актуални и сега", казва арх. Мирянов..


Книгата ще бъде издадена с подкрепата на Българската православна църква. "Не искаме да имаме конфронтации с тях, но бихме искали те да разберат, че представянето на християнската вяра може да бъде и по съвременен начин, а невинаги само чрез канона. Но изданието, от което ще вземем тези цитати, е важно да бъде точното. Преводът е много важен, защото там може да има разминавания. Идеята е основният смисъл да се предаде и да бъде разбираем най-вече за младите хора, които обичат да е красиво, да е атрактивно представено.Те гледат холивудски продукции, разгръщат изключителни книги с фотографии на чуждестранни велики фотографи. Така че трябва да стигнем това ниво, за да можем да ангажираме и младите", въодушевява се арх. Мирянов.


И едновременно с всичко това арх. Мирянов продължава да твори на чертожната дъска. През 2017 г. бе отличен с първа награда за жилищна архитектура с проект "Летера" на националния конкурс "Сграда на годината"., през 2018 грабна първа награда за жилищна архитектура с проект "Диамант" на националния конкурс "Сграда на годината".

 

Линк за сваляне на файла

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5481 |27.02.2020 Борисов: Какви реформи направи БСП за 100 години? . 19| 6199 |19.02.2020 Историкът Янко Гочев: Граф Игнатиев е можел да спаси Левски, но не го е направил . 7| 9619 |10.02.2020 Венцислав Стефанов: Божков няма сам да си направи сепуко . 3| 4383 |06.02.2020 Пламена Цветанова става заместник на Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads