Реклама / Ads
6| 16580 |11.05.2024 НОВИНИ

Археолози откриха банята на Александър Велики в двореца Айгай

.
Източник: БГНЕС
Археолози твърдят, че са открили банята на Александър Велики в двореца Айгай в Северна Гърция. Дворецът се простира на 15 000 кв. м и е по-голям от Партенона.
 

Археолози твърдят, че са открили банята на Александър Велики в двореца Айгай в Северна Гърция. Огромният дворец Айгай, който се простира на 15 000 кв. м и е по-голям от Партенона, се намира в церемониалния център на древното македонско царство.

 

При разкопките е открита и palaestra, или гимнастически салон за бойни спортове, в който Александър е тренирал, разположен в съседство със съоръженията му за къпане.

 

Откритието ще бъде представено в заключителния епизод на поредицата на Channel 4 "Съкровищата на света на Бетани Хюз", който ще бъде излъчен на 11 май.







Обектът се намира в близост до село Вергина в община Верия в Централна Македония. Младият мъж, който ще стане известен като Александър Велики, прекарва годините си на формиране в тази великолепна сграда и именно тук той заема трона на царството, което ще разшири чак до Индия.

 

"В скалата е издълбан значителен отводнителен канал, както и обща баня. Смята се, че в тази зона Александър Велики би се къпал заедно със своите спътници, включително прочутия си любимец Хефестион, и множеството млади мъже, които го придружавали по време на кампаниите и по-късно се борили за контрол над империята му след смъртта му. Тъй като е бил любимец на Александър, Хефестион е бил наричан негов заместник. Той пътувал с него на пътешествия. И двамата били обучени в бой и борба, както и в лов. Според археолозите спалнята му все още не е идентифицирана“, разказа Хюз.

 

След дългогодишна реставрация през януари Гърция отново отвори двореца Айгай, където е била коронацията на Александър Велики. Първоначално известен като Вергина, дворецът в Айгай е не само най-голямата, но и една от най-значимите постройки на класическа Гърция, наред с Партенона.







Построен на издигнат хълм във Вергина, Северна Гърция, по време на управлението на Филип II (359-336 г. пр. Хр.), дворецът е значима забележителност и символ на красота и мощ, три пъти по-голям от Партенона, видим от целия македонски басейн.

 

Дворецът в Айгай е проектиран за Филип II от гениален архитект, най-вероятно Питей, известен с приноса си за изграждането на мавзолея в Халикарнас, за развитието на градоустройството и теорията на пропорциите.

Археологическите находки сочат непрекъснато обитаване на обекта от ранната бронзова епоха (III хил. пр. Хр.), като значението му нараства през ранната желязна епоха (XI-VIII в. пр. Хр.), когато се превръща в проспериращ и гъсто населен център.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2791 |11.05.2024 Проф. Ангел Димитров: ВМРО-ДПМНЕ отдавна е в линията на обвързаност с Белград, Виктор Орбан и Москва . 0| 2700 |11.05.2024 Втората пенсия се увеличава, вижте с колко? . 0| 2757 |11.05.2024 Полярно сияние озари нощното небе по света и в България . 0| 5141 |11.05.2024 Промени на промените заради хаоса в БДЖ. Влаковете тръгват с подменен състав и маршрут

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads