Неделя, 22 Октомври 2017, 04:09
Frognews
0| 2955 |18.10.2016

Армията предоставя на МВР своя система за общо ползване

.
Ще се търсят технически решения за постигане съвместимост на ТЕТРА-мрежите както на МО, така и на МВР, съобразени с нивото на тяхното техническо развитие, но при запазване на тяхната автономност.

Това обяви зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов във връзка със съвместните задачи по охрана както на сухопътната, така и на морската ни граница. По думите му пред нас стоят много нови предизвикателства, но и много отговорности. Те са свързани както с геополитическата среда, така и с географското положение на България и засиления мигрантски поток, според Исмаилов, съобщи Нюз. бг.

 

Стартираният проект за надграждане и развитие на системата ТЕТРА на БА ще осигури в най-висока степен оптимизация на работата и резултатност при изпълнението на задачите на армията, по мнението му.

 

"Това е от изключително значение и за военните формирования от състава на Българската армия, които изпълняват съвместни задачи с формированията от Главна дирекция "Гранична полиция" по охрана както на сухопътната, така и на морската ни граница", подчерта Орхан Исмаилов. За целта било необходимо да се осигури възможност за използване услугите на ТЕТРА мрежата на БА в тези райони.

 

Търсели се технически решения за постигане съвместимост на ТЕТРА-мрежите както на МО, така и на МВР. Българските въоръжени сили се намират в една особена ситуация, в среда, в която трябва да реагират максимално бързо, максимално ефективно и едновременно с това да бъдат изграждани, подчерта заместник военният министър.

 

"Ключовата дума тук е ние градим нови и модерни въоръжени сили. Нови и модерни въоръжени сили може да има единствено и само когато има сигурна, стабилна система за командване и управление. Тя е гаранти за успеха на нашите операции в мирно и военно време". Това пък заяви началникът на отбраната Константин Попов.

 

Системата ТЕТРА е част от системата за командване и управление, както обясни той. В столицата бе открит обновеният център за наблюдение и управление на система "Автоматизирана мрежа за свръзка с подвижни обекти по стандарт TETRA".

 

С изпълнението на проекта за доизграждане и развитие на системата ще бъде усъвършенствана способността на командирите и началниците да управляват подчинените си формирования, независимо от тяхната дислокация, на територията на страната.

 

Средствата за обновяване на центъра за наблюдение и управление са осигурени изцяло от Министерството на отбраната в изпълнение на приетата Програма за развитие на отбранителните способности и Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г.

 

С подмяната на хардуера и софтуера на ТЕТРА-центъра се повишат комуникационните способности на българските въоръжени сили и съвместимостта им с тези на партньорите от НАТО.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Румънски ченгета спасиха 60 мигранти в Егейско море 0| 2162 |21.10.2017 . Ректори на ВУЗ-ве с мораториум върху разрастването на университети 0| 2233 |21.10.2017 . Рекордна награда: Властите в Малта предлагат $1 млн. за главата на убиеца на журналистката 3| 2249 |21.10.2017 . Дете в болница от дима на факлите на стадиона, 39 души са арестувани 0| 2219 |21.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах