Реклама / Ads
0| 3308 |26.04.2024 НОВИНИ

Еврокомисията закри процедура срещу България за 113 депа за боклук

.
Депо за боклук Източник: БГНЕС
Европейската комисия (ЕК) закри наказателната процедура срещу България след като страната ни извърши закриване и рекултивация на всички стари депа за отпадъци изпълни задълженията си по Директивата за депонирането на отпадъци.
 

Решението на ЕК e от 24 април т.г. и идва след като през декември миналата година страната ни докладва, че всички 113 депа, предмет на решението на Съда на ЕС от 2015 г., са закрити и рекултивирани. На 17 ноември 2023 г. приключи рекултивацията и на последното общинско депо, неотговарящо на изискванията. Комисията провери изпълнението на приключените дейности по рекултивация на всичките 113 общински депа.

 

Със закриването на наказателната процедура България избегна заплащането на сериозни финансови санкции, които заплашваха страната ни, ако не изпълни изискванията и не отстрани нарушенията на правото на ЕС в областта на депонирането на отпадъци.

 

Забавяне е отчетено при стартиране на дейностите по изпълнение на рекултивацията на депото в община Пирдоп

 

Резултатите са ограничаване до минимум на замърсяването на околната среда, предотвратяване на потенциалното замърсяване на водоизточници, улавяне и извеждане на сметищния газ безопасно и контролируемо от тялото на депото, подобряване на условията за живот на населението.

 

Целта е да се укрепи теренът, върху който са били натрупани отпадъци и да се осигури максимална устойчивост и изолиране на отпадъците. Осигурява се защита от проникване на инфилтрат във водите, преустановява се отделянето на миризми и прахови частици, както и разпиляването на пластмаси, хартия и др. леки фракции.

 

Припомня се, че с решението на Съда на ЕС от 16 юли 2015 г. България беше осъдена за това, че не е закрила 113 неотговарящи на изискванията депа за неопасни отпадъци в срок до юли 2009 г.

 

През есента на 2021 г. Европейската комисия предупреди, че предстои страната ни да бъде изправена пред Съда на ЕС за заплащане на значителни по размер финансови санкции заради все още нерекултивирани 43 депа за неопасни отпадъци от 113-те - предмет на наказателната процедура.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2645 |26.04.2024 Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета . 2| 2694 |26.04.2024 Проф. Иван Илчев: В Скопие са на кръстопът, не се чувстват уверени в своята идентичност . 5| 4852 |26.04.2024 Мартин Владимиров: С отлагането на реформи българският парламент каза "довиждане“ на милиарди по ПВУ . 1| 6716 |26.04.2024 След като бе изгонен от БНТ Петър Стоянович ще коментира по bTV

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads