Реклама / Ads
20| 6939 |16.05.2013 НОВИНИ

Атанас Атанасов: Няма с кого да работи прокуратурата

.
Генерал Атанас Атанасов Източник: НТВ
„Има разпад на принципите и на институциите. За съжаление и служебното правителство влезе в руслото, което му зададе правителството на Борисов. Практически няма обществена поръчка. Печатането на бюлетините е станало на 23. Договорът е сключен на 27.”
 

Това коментира юристът и бивш депутат Минчо Спасов пред Нова телевизия. Според него има нарушения на изборния закон, но и на Закона за обществените поръчки, защото е започнато печатането на бюлетини преди датата на подписване на договора с МС. Най-големият проблем е, че собственикът на печатницата е общински съветник на ГЕРБ. Собственикът на печатницата е потенциално подсъдим. А обвиняемият има право да лъже, това е негово право, коментира Спасов.

Няма с кого да работи прокуратурата. След вчера се оказа, че има пробойна и в ДАНС. Имаше недоверие на прокуратурата към оперативните служби и това недоверие изби вчера. Стана ясно, че  службите се контролират от бившите управляващи, заяви генерал Атанас Атанасов по повод изнесената информация от прокуратурата за бюлетините иззети от печатницата в Костинброд.

Главният прокурор Цацаров, за когото Атанасов е имал сериозни притеснения, когато са го избирали, е задал много правилни въпроси вчера. „Защо държавата, която си организира избори, ще трябва да възлага чрез обществена поръчка на частно лице да произведе бюлетините, когато разполага с техниката на печатницата на БНБ”, посочи Атанасов.

Спорно е кой какви механизми за въздействие има, тъй като те са под повърхността, коментира Огнян Стефанов. Той каза, че е дошло време да се започне операция "Чисти ръце" в Прокуратурата, в съдебната система, в ДАНС, в МВР. Стефанов даде пример от Ню Йорк през 70-те години на миналия век, когато заради корупция в местната полиция на всички нива, за една нощ е подменен целият личен състав, включително и редовите полицаи.

„Причината от нужда на такава операция е, че ДАНС още преди създаването си започна със скандали, които не са спрели до днес. Трябва от там да се започне. Това е служба, която се занимава с много сериозни неща, как да й вярваш”, заяви Стефанов. Дали имаме доверие в тази прокуратура, че да кажем, че тя ще си свърши работата. Там са същите хора, за които знаем какви неща са вършили през годините. Един нов главен прокурор едва ли може да свърши това, което не е вършено години наред, смята Стефанов.

Не бива да очакваме кой знае какви юридически констатации, защото евентуалното престъпление е предотвратено. Тук по-скоро е валиден израза "Къде го чукаш, къде се пука", защото излезе нарушения при липсата на обществената поръчка, излязоха "достойни прокурори", които натопиха своите информатори от ДАНС и т.н., смята Спасов. Включително Европа е не толкова възмутена от скандалите между нашите партии. Те са възмутени как може подателите на сигнала, да бъдат заплашвани от неизвестни лица, че ще има физически последици за тях. Още повече се подозира, кой стои зад тези „достойни прокурори”.

Атанасов заяви, че никоя от партиите не иска да сезира Конституционния съд и той да реши за изборите, защото си правят тънки сметки.

Според Атанасов основният въпрос след скандала е, че основен стълб за демокрацията - многопартийната система и провеждането на демократични избори е бил разрушен. Никога до този момент не са правени такива манипулации на изборите. Аз съм почти убеден, че изборите за Велико народно събрание бяха манипулирани през 1990 г. от тогавашната БКП, но доказателства не бяха извадени. Сега обаче едни хора бяха хванати преди да си вдигнат панталона, извинете за израза. Какво касиране да иска ГЕРБ, като са хванати в манипулация с 350 000 бюлетини с надписи за градовете, категоричен е генерал Атанасов.

Не трябва да се предоставят с лека ръка условия да се случват подобни неща. Относно течовете от службите, Огнян Стефанов попита риторично има ли някой наказан или осъден за изнасяне на секретна информация в последните не само 4, ами 44 години. Той подкрепи идеята да има радикални мерки.

Не е лошо в Народното събрание да се обсъди въпросът със задължителното гласуване. Това съществува в много държави. Например в съседна Гърция, предложи още Стефанов.
 
„Мой приятел се шегува да въведем задължително платено гласуване”, заяви Минчо Спасов. „От 6 години предлагаме да се въведе задължителното гласуване, което ще минимализира платения и контролираният вот”, заяви Спасов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 165| 5806 |15.05.2013 "Атака" няма да се коалира с ГЕРБ, иска ревизия на управлението на Борисов . 36| 5819 |15.05.2013 Плевнелиев: Няма основание да се касират изборите . 6| 4770 |14.05.2013 М. Димитров предрече: Партиите няма да издържат и 100 дена в парламента . 48| 6177 |13.05.2013 Р. Петков: Станишев показа, че "няма избори, които не може да загуби"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads