Реклама / Ads
0| 2855 |24.08.2022 НОВИНИ

Атанас Пеканов: Неморално е да се поддържат търговски отношения с Русия, но и други го правят

.
Атанас Пеканов Източник: стопкадър, bTV
Неморално и трудно е да се поддържат търговски отношения с Русия, но виждаме, че и други страни го правят. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.
 

„Още в първите дни свикахме енергиен щаб, такива има в повечето страни в Европа. Търсят се най-добрите възможности за страната – доставки на приемливи цени. Краткосрочно Европа е в тази енергийна зависимост. Това се дължи на дългогодишни грешки в миналото. Бившият министър на енергетиката Александър Николов не е в предизборна кампания и вярвам на това, което каза, че Европа много трудно ще оцелее без руски газ в следващите 3 години. Като служебен кабинет имаме отговорност за благосъстоянието на българските граждани и икономика. И Асен Василев каза, че ако има надеждни и евтини доставки, те трябва да се търсят от когото и да е“, обясни той, уточнявайки, че все пак не е сигурно колко надежден доставчик би била Русия след агресията, която оказва от месеци върху Украйна.

 

Атанас Пеканов коментира и идеята на лидера на БСП Корнелия Нинова за замразяване на цените на газа за битовите потребители. В качеството си на икономист той не одобрява подобно нещо. „Трябва да сме много внимателни с препоръки за замразяване на пазарните механизми. Това беше и за компенсациите за ток. Помощите трябва да са целеви, трябва да въведем дефиниция за енергийна бедност. Да помогнем на фирмите и секторите, които са най-засегнати“, смята служебният вицепремиер.

 

Той отбеляза, че следващата седмица България ще отправи искане за първо плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. След това Европейската комисия трябва да върне отговор в срок до 2 месеца.

 

По думите на Пеканов има много техническа работа по пътя към въвеждане на еврото в България. Той увери, че цените няма да се увеличат от днес за утре и ако хлябът струва 2 лв., то в изражение на европейската валута той ще е 1 евро.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3055 |22.08.2022 Атанасов, ДБ: “Газпром” е политически инструмент на Путин, нужна е обективна проверка на сделките с газ . 0| 3602 |20.08.2022 Атанасова: Петков поставя безумни условия на Борисов. Било му време да се пенсионира? Атанасов е по-възрастен . 0| 2660 |18.08.2022 Ген. Атанасов: Ставам скептичен за общо явяване с ПП . 0| 2694 |16.08.2022 Атанасов, ДБ: Не бих искал да си мисля, че мога да участвам в коалиция с Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads