Реклама / Ads
1| 2283 |22.04.2024 НОВИНИ

Атанас Запрянов: България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО за укрепване на отбраната на Украйна

.
Военният министър Атанас Запрянов Източник: БГНЕС
Министърът на отбраната Атанас Запрянов взе участие в заседание на Съвет „Външни работи“ днес, 22 април, в Люксембург. Министрите на външните работи и министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) обсъдиха агресията на Русия срещу Украйна, съобщиха от Министерството на отбраната.
 

Министър Запрянов потвърди решимостта на страната ни да продължи да оказва военна помощ на Украйна, докогато е необходимо. „България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО за осигуряване на Украйна с цялата необходима техника, обучение и изграждане на капацитет с цел укрепване на отбранителите й способности“ – посочи министърът.

 

Той информира за доставената военна помощ през изминалата година, която продължава и през настоящата. На базата на наскоро извършен преглед ще бъдат определени допълнителни количества излишно въоръжение, което ще се достави на Украйна.

В рамките на Военната мисия на ЕС в подкрепа на Украйна страната ни е готова да осигури обучение на своя територия на пехотни подразделения и бойни санитари. Вече се осигурява обучение по английски език на украински военнослужещи.

 

„Европейският инструмент за мир е важен политически инструмент, който трябва да продължим да използваме в подкрепата си за Украйна“, подчерта министър Запрянов. Той определи военната подкрепа, предоставена от складовите наличности на държавите-членки на ЕС, като работещ подход в отговор на неотложните нужди на Украинските въоръжени сили. В същото време, министърът на отбраната подчерта, че за дългосрочната подкрепа на Украйна съществена роля ще има съвместното придобиване чрез обществени поръчки, свързано с производствения капацитет на отбранителната индустрия. Във връзка с новата Европейска програма за отбранителна индустрия, предвиждаща наред с другите мерки и финансови стимули от европейския бюджет, той призова за прилагане на приобщаващ подход с включване на отбранителните индустрии на всички държави-членки.

Министър Запрянов приветства значението на дългосрочните ангажименти на ЕС към Украйна в областта на сигурността и отбраната, които ще допринесат за укрепването и устойчивостта на страната и в следвоенния период.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2352 |22.04.2024 Елена Йончева окончателно загуби данъчно дело за 58 000 лв. . 0| 2276 |22.04.2024 Иранското МВнР: Ядрените оръжия нямат място в нашата ядрена доктрина . 0| 2277 |22.04.2024 Цветелина Пенкова и експерти със седем приоритета за развитие на българската индустрия и енергетика . 0| 2343 |22.04.2024 В знак на подкрепа - делегация на Конгреса на САЩ в Киев. Май и юни ще бъдат трудни за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads