Реклама / Ads
15| 5403 |21.03.2012 НОВИНИ

Атанасова и Добрев положиха клетва като министри

.
Въпреки отказа на опозицията да подкрепи промените в правителството на Бойко Борисов, НС освободи от поста министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов и икономическия министър Трайчо Трайков.
 

 

Делян Добрев бе избран за министър на икономиката, енергетиката и туризма. Той бе избран с подкрепата на 119 депутати от общо гласувалите 161 народни представители. Против гласуваха 42, няма въздържали се.

Десислава Атанасова е новият министър на здравеопазването. При избора на Атанасова гласуваха 166 депутати, 120 бяха “за”, а 46 “против”.

 

Веднага след това двамата нови министри  положиха клетва в Народното събрание.

Надявам се да оправдая вашето доверие какво трябва да се свърши до края на мандата. Знам, че темата за енергетиката е най-интересна и най-големият въпрос е АЕЦ "Белене". Това бяха встъпителните думи пред парламента на новоизбрания министър на икономиката Делян Добрев.

 

Вече заявихме многократно позицията на правителството, че българо-руски проект няма да има. С възможност реакторът от "Белене" да е нов 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", но това не може да стане автоматично, отнема време, добави Добрев. Необходимо е лицензиране на площадка, проучвания на тази площадка, сертифициране на нов проект, проектиране, промяна в проектирането, но тази опция би ни дала диверсификация в ядрената енергетика, поясни Добрев.

 

Не възразявам темата за проучванията и добива на шистов газ да се разисква, заяви Добрев като прецизира позицията си, без да назове категорично мнението си дали е "за" или "против". Със специална комисия, създадена в НС, можем да говорим по темата, най-малкото, за да се прецизират текстовете по приетия мораториум за шистовия газ и като следствие решенията да са както в едната посока - разрешение, така и в другата посока - забрана, обясни министърът.

 

Най-важната тема за мен е икономиката. Вече не сме в рецесия, има ръст, но за съжаление, той не се усеща от хората, посочи Добрев. Трябва да направим всичко, за да подкрепим малките и средните предприятия. При кризи те спомагат за връщане на икономиката към устойчиви темпове на развитие, коментира той. За тази цел ще използваме средствата по ОП "Конкурентоспособност". Имаме капацитета да платим на малкия и среден бизнес до 1 милиард лева до края на годината, обеща той. Но трябва да се опрости механизмът за кандидатстване. В туризма нашите основни усилия ще са да увеличим броя на туристите и приходите от туристическите дейности, за да може България да се развие като целогодишна туристическа дестинация", посочи Добрев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6143 |19.03.2012 Д. Атанасова призна, че нямало много желаещи да стават здравен министър . 28| 7375 |19.03.2012 Д. Добрев: Не съм новата "Калинка" в кабинета на Борисов . 35| 5283 |18.03.2012 Д. Атанасова: Ще реформирам Спешната помощ . 6| 5264 |18.03.2012 Д.Добрев: От сутрин до вечер се занимавам с Белене!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads