Реклама / Ads
0| 2734 |16.11.2022 НОВИНИ

Байдън поиска нови 37 милиарда за Украйна от Конгреса

.
Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън иска от Конгреса да предостави повече от 37 милиарда долара спешна помощ на Украйна, огромна финансова инжекция, която може да помогне на страната в борбата й срещу руската военна интервенция, пише Associated Press.
 

Искането за такава значителна сума пари за Украйна идва, когато Републиканската партия е готова да поеме контрола над Камарата на представителите след междинните избори. Лидерът на републиканците в долната камара Кевин Маккарти, който е фаворит да стане председател, предупреди, че републиканците няма да подкрепят написването на "празен чек“ за Украйна, ако спечелят мнозинството.

 

Шаланда Йънг, директор на Службата за управление и бюджет на Белия дом, каза, че повече от три четвърти от 40 милиарда долара, одобрени от Конгреса по-рано тази година за Украйна, вече са изплатени или назначени. Администрацията на Байдън поиска общо 37,7 милиарда долара подкрепа.

 

"Заедно, със силна двупартийна подкрепа в Конгреса, ние предоставихме значителна помощ, която беше от решаващо значение за успеха на Украйна на бойното поле – и не можем да оставим тази подкрепа да пресъхне“, каза Йънг в писмо до председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

 

Предложената помощ за Украйна включва 21,7 милиарда долара за военна, разузнавателна и друга отбранителна подкрепа, 14,5 милиарда долара хуманитарна помощ и подпомагане на функционирането на украинското правителство, 900 милиона долара за здравеопазване и помощни услуги за украинците, живеещи в САЩ, и 626 милиона долара за ядрена сигурност подкрепа за Украйна и за модернизиране на стратегическия петролен резерв.

 

Помощта на САЩ за Украйна вече включва десетки хиляди ракети и ракети за противовъздушна отбрана, противотанкови системи, повече от 84 милиона боеприпаси, както и дронове, танкове, камиони, радари, бронежилетки и друго оборудване.

Украинските лидери молеха за по-модерни оръжия с по-голям обсег, но САЩ внимават да не предоставят системи, които биха позволили на украинските сили да ударят дълбоко в Русия или да ударят Москва.

 

През последните месеци помощта на САЩ беше съсредоточена върху системи за противовъздушна отбрана и постоянен поток от боеприпаси. Тези системи бяха от решаващо значение за подпомагането на украинските сили да организират мащабна контраофанзива, която успя да отблъсне настъплението на руските сили на юг и изток и да превземе ключова територия.

 

Отвоюването на Херсон, единствената столица на провинция, превзета от руснаците, беше един от най-големите успехи на Украйна в почти деветмесечната руска инвазия. Това нанесе зашеметяваща загуба на бойното поле на Москва, но големи части от Източна и Южна Украйна остават под руски контрол и боевете продължават.

 

Председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите Грегъри Мийкс заяви, че новото искане е "спешно, за да сме сигурни, че ще им предоставим всичко, което е възможно да вкараме в омнибуса, така че да имат оръжията, за да продължат инерцията през зимата.

 

Той изрази загриженост, че финансирането на Украйна може да бъде застрашено от Републиканската партия, която отговаря за Камарата.

 

"Надявам се, че ако поемат управлението, тяхното ръководство ще ги накара да влязат в строя, за да можем да запазим демокрацията и да не позволим на Русия да спечели“, отбеляза политикът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2795 |16.11.2022 305 са новите случаи на COVID-19. Петима души са починали . 0| 2896 |16.11.2022 И тази нощ без новини от Сашко. Кучета, хеликоптер и термокамери не успяха да го открият . 16| 4910 |16.11.2022 Започва ли Русия война срещу НАТО и ЕС? Новините от Полша: Телефоните между Варшава, Вашингтон и Брюксел прегряха . 0| 2610 |14.11.2022 Пускат 29 нови трамваи в София, ще се движат по линиите 4, 5 и 18

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads