Реклама / Ads
0| 3922 |01.12.2016 НОВИНИ

България дала над 4 млн. лв. на международни организации за бежанците

.
Над 4 милиона лева е дала България на различни международни организации за справяне с бежанския проблем в Сирия и Африка през настоящата година. Това става ясно от писмен отговор на външния министър в оставка Даниел Митов до депутат от опозицията, предаде БГНЕС. Предвижда се финансирането да продължи и през 2017 г.
 

 През 2016 г. външното ни министерство е отпускало средства за реализирането на проекти по т.нар. „програма за развитие”, с която се подпомага изграждането на социално значима инфраструктура и създаването на административен капацитет и работещи демократични институции основно в Западните Балкани и Черноморския регион.

 

За различни регионални проекти - като провеждането на Софийски форум по конкуренция, в който са участвали представители от държави от Западните Балкани, обучение на младежи от Източна Европа и Централна Азия за борбата със СПИН, управление на водните ресурси в държавите по река Меконг, са разходвани близо четвърт милион лева.

 

Почти половин милион лева са отишли за обучения и изграждане на административен капацитет на полицейските сили в Афганистан и Ирак, на Службата на Омбудсмана на Азербейджан, както и провеждането на курс по дипломация за служители на правителството, парламента и външното министерство на Афганистан. Изпълняван е и тристранен проект между България, Грузия и САЩ за насърчаване на икономическия растеж на Грузия. От българска страна в проекта са участвали представители на Агенцията за безопасност на храните.

 

 

Почти 1,3 млн. лв. са отишли за финансирането на общо 37 проекта в страни от Западните Балкани, в Молдова, Украйна и Виетнам. Значителна част от средствата са отишли за подпомагане на културни и образователни институции, посочва външният министър в оставка.

 

 Предвижда се финансирането на проектите да продължи и през следващата година. „По този начин ще продължава да се утвърждава положителният образ на България сред страните партньори като донор на предвидима, последователна и съобразена с нуждите на страните-партньори помощ”, пише още Митов.

 

През 2017 г. се предвижда страната ни да продължи да финансира програми за борба с миграционните потоци, става ясно още от отговора на депутатския въпрос. Ще бъде изготвена и последваща оценка на изпълнението на програмата за помощ за развитие и хуманитарна помощ за периода 2013-2015 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3999 |01.12.2016 Сестрата, обиждала дете с "Говедо мръсно", се оправдала с грубия си глас . 0| 4112 |29.11.2016 Сняг и вятър в цяла България . 0| 4909 |29.11.2016 Станимиров, ДСБ: Липсата на правосъдие е големият проблем в България! . 2| 6072 |29.11.2016 Г. Кадиев: Далавера е продажбата на имот от Ненчев в ”Младост”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads