Реклама / Ads
68| 5790 |14.07.2013 НОВИНИ

България е изправена пред несигурност след месец на протести

.
България, най-бедната страна от Европейския съюз, е изправена пред несигурност след месец на продължаващи антиправителствени протести срещу кабинета на новия премиер, независимия икономист Пламен Орешарски, коментира испанската агенция ЕФЕ.
 
Вчера стана точно един месец от началото на тази вълна на народно недоволство, предизвикано от бързото назначение, без предварителни дискусии на спорен бизнесмен на поста на директор на службата за национална сигурност.     През този период досега не е имало и ден без протести, най-масовите от които с десетки хиляди участници, а най-малките с няколкостотин демонстранти.     Българските анализатори са съгласни в това, че месец след началото на протестите се увеличава рискът те да загубят мирния си характер. В София и други големи градове на България се водят протести всеки ден. След изборите, които се проведоха в началото на май, управляващата коалиция и опозицията придобиха еднакво съотношение в Народното събрание на страната.

И така социалистите могат да предприемат действия и да взимат решения с помощта на расистко-националистическата партия „Атака”, пише германското социалистическо издание „Нойес Дойчланд”. За това става въпрос при ежедневните демонстрации, но най-вече за дълбоко вкорененото страдание. „Без олигарси", може да се прочете на редица транспаранти. "Те дават воля на своя гняв срещу олигарсите, които от 1990 г. насам държат страната под контрол”, казва Борис Аврамов, почетен професор в Софийския университет.

В други големи градове на страната (като Варна, Пловдив и Бургас) хората изказват недоволството си с вувузели, седящи стачки и лозунги срещу предполагаемите виновници. Всеки ден от един месец насам в българската столица се провежда един и същ ритуал- хиляди хора излизат сутрин и вечер, за да протестират срещу правителството и политическата система в страната, пише германският в. „Зюддойче цайтунг”. Хората скандират за оставка на кабинета, който бе съставен едва преди шест седмици. А протестни шествия се проточват по главните улици на София. Обвиненията всеки път са същите.

Гражданите смятат, че новото правителство, което се ръководи от безпартийния финансов експерт Пламен Орешарски, е корумпирано и има връзки с олигарси и икономически престъпници. Продължаването на протестите, броят на участниците, който, според организаторите, е над 10 000 души, а според полицията е по-скоро 5000 души, тласка страната към ръба на все по-голяма неуправляемост. Правителството е под натиск, но продължава да отхвърля исканията за оставка. Очевидно, то разчита на това, че силите на демонстрантите ще отслабнат с повишаването на температурите в традиционно отпускарския месец август, и ситуацията ще се успокои.

Междувременно, протестиращите предизвикаха симпатиите на международната общност. Критиките от чужбина се увеличават, стигна се дори до малък дипломатически скандал. По-рано през седмицата посланиците на Франция и Германия, Матиас Хьопфнер и Филип Отие излязоха със съвместна позиция, че гражданското общество в България трябва да бъде чуто.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5797 |13.07.2013 Депутати от ГЕРБ "откриха предсрочно" последната отсечка на АМ "Тракия" . 37| 6133 |12.07.2013 Безуханова отрече чужди и скрити интереси зад "България може" . 29| 4805 |11.07.2013 Мъж пробва да се пали пред ВСС . 26| 5343 |11.07.2013 Кафето пред НС гарнирано със задържане на хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads