Реклама / Ads
11| 3160 |06.01.2021 НОВИНИ

България може и да има медицински хеликоптер

.
Източник: БГНЕС
След дни на обществено недоволство и въпроси от страна на Планинската спасителна служба България може би най-сетне ще се сдобие с медицински хеликоптер. Страната ни е единствената в Европейския съюз, която от няколко години не разполага с подобна техника за спасителни акции по въздух, а темата се превърна в особено актуална заради продължилата часове наред спасителна акция в Стара планина преди дни.
 

Днес военният министър Красимир Каракачанов посочи, че ведомството е предложило да предостави на здравното министерство 4 хеликоптера, които да бъдат оборудвани. 


Часове по-късно министър Ангелов Ангелов докладва в Министерския съвет за вече проведени срещи с представители на военни заводи, на които са обсъдени подробностите за осъществяването на ремонта на 4-те "Кугър"-а, определени за медицинско спасяване по въздух на пострадали.


Ангелов посочи още, че е стартирана процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на хеликоптер с европейски средства. 


Премиерът Борисов е разпоредил стройна организация, за да се спасяват човешки животи. Докато се случи оборудването министър-председателят е уверил, че както винаги досега, когато е имало възможност, правителството ще продължи да изпраща наличните хеликоптери и самолети за оказване на помощ на нуждаещи се български граждани в страната и чужбина.


Въпреки сериозната заявка на Борисов акцията в Стара планина продължи часове преди няколко дни. Екипи на ПСС искаха да изведат от там бедстващи туристи, а един човек загуби и живота си. Именно поради този повод от службата попитаха - колко човешки живота трябва да загубим, за да може България най-сетне да има медицински хеликоптер. Последният е бил продаден през 2019 г. в Грузия, заради невъзможността да се поддържа. Държавата междувременно нехае. Някъде измежду призивите Борисов реши да се качи на хеликоптер и да провери строежа на АМ “Хемус” по въздух, което предизвика бурни реакции в социалните мрежи и бе определено като цинизъм.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3344 |06.01.2021 Екоминистърът отново заплаши Бургас, че може да стане Перник-2 по безводие . 10| 3427 |06.01.2021 Каракачанов: Не може да сме донор на всички отрасли в българския бизнес . 11| 3548 |05.01.2021 Христо Казанджиев: Постигането на диверсификация у нас е фейк новина, изказана директно от премиера на България . 6| 3669 |05.01.2021 Осъдиха прокуратурата за 80 бона. Можела да спре зверското шесторно убийство в Нови Искър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads