Реклама / Ads
5| 3970 |04.03.2019 НОВИНИ

България и Русия подписаха договори за дипломацията, туризма и социалната сигурност

.
Подписването на договора в сферата на туризма. Източник: Министерство на туризма
В рамките на посещението у нас на председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев между България и Русия са подписани договори в сферите на дипломатическите отношения, туризма и социалната осигуреност.
 

Министерствата на външните работи на Република България и на Руската федерация подписаха план за консултации между двете ведомства. От българската страна планът бе подписан от заместник-министъра на външните работи на Република България Юрий Щерк, а от руска – от заместник-министър Александър Грушко.

 

Предвижда се консултациите да включват консулски въпроси, различни регионални и международни теми, сред които Близък изток, Африка и ООН, както и разговори по уреждане на въпросите, свързани с дипломатическата собственост на двете държави, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

 

Подписите си под документ положиха и българският министър на туризма Николина Ангелкова и Максим Орешкин, министър на икономическото развитие на Руската федерация. Те подписаха програмата за съвместни действия в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на икономическото развитие на Руската федерация за периода 2019-2021 г.

 

Предвижда се двете страни да си сътрудничат също в реализацията на държавната маркетингова стратегия и на проектите в туристическата сфера, както и във внедряване на иновациите. Ще бъде споделян опит на специалисти и журналисти по въпросите на туризма. Програмата визира организиране на година на туризма на България в Русия и на Русия в България.

 

Подписан бе и протокол за изменение и допълнение на Договора за социална сигурност между двете страни. Договорът за социална сигурност между България и Русия се изпълнява от 2010 г. С него се гарантират социалните права на около 300 000 български граждани, живели и работили на територията на бившия СССР и днешна Русия. С промените се запазва възможността за придобиване на социални права от гражданите, работили или живели на територията на двете страни, като същевременно се разрешават възникнали практически проблеми от досегашното приложение на документа.

 

Направените изменения ще облекчат и процедурата за отпускане на руски пенсии за българи и обратното. Протоколът беше подписан от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и Максим Топилин, министър на труда и социалната защита на Руската федерация.

 

България и Русия са изразили и волята си да продължат сътрудничеството си в редица международни организации, сред които Комисията за Европа на Световната организация по туризъм (UNWTO), Работната група за „Сътрудничество на туризма“ на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3875 |04.03.2019 Путин извади Русия от Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег . 5| 4258 |04.03.2019 В България идва руският премиер Дмитрий Медведев . 6| 5246 |03.03.2019 Анализатор: Румънското лоби на властимащите е помолило България да гласува срещу Лаура Кьовеши . 2| 3879 |03.03.2019 Калоян Паргов: С нашата вяра и обич България ще оцелее, въпреки всичко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads