Реклама / Ads
0| 2674 |15.05.2023 НОВИНИ

В България е създадена първата група за взаимопомощ след инсулт

.
На 12 май 2023 г. в гр. Банкя, Асоциацията за инсулт и афазия създаде първата група за взаимопомощ след инсулт в България. Инициативата е част от кампанията на асоциацията под надслов „Живот след инсулт“, провеждаща се през месец май тази година.
 

Асоциацията за инсулт и афазия има амбицията да постави в центъра на обществения интерес социалната значимост на заболяването инсулт, както и да популяризира симптомите му и адекватните и навременни действия, които трябва да бъдат предприемани, когато признаците бъдат забелязани. Българите продължават да водят негативната статистика на Европа свързана с това заболяване, както по брой случаи на 100 хиляди души, така и по смъртност. Тревожен е нарастващият брой инсулти в страната, както и все по-намаляващата възрастова граница. С оглед на тази тенденция, Асоциацията за инсулт и афазия учреди първата в България местна група за взаимопомощ след инсулт. Групата е предназначена за преживели инсулт, техни близки, обгрижващите ги, подкрепящи ги граждани и специалисти от местната общност.


.

 

Събитието, проведено в галерията на 78-мо СУ „Христо Смирненски“ в гр.Банкя, откри г-жа Ана Стойкова – общински съветник в Столична община. Тя връчи поздравителен адрес от името на кмета на Район Банкя – г-н Рангел Марков.


.


Лекари, пациенти преживели инсулт и членове на техните семейства – гости и активисти на групата за взаимопомощ, се обединиха в разбирането за важността на превенцията. Те съпреживяха разказа от първо лице за заболяването с историята на световноизвестната актриса Шарън Стоун, която е надмогнала инсулта. Специално за събитието, откъси от автобиографичната й книга „Красотата да живееш два пъти“ представи актрисата Йоана Буковска.


.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2693 |15.05.2023 Цветелина Пенкова: Политическата нестабилност в България задава въпроси за дългосрочните ангажименти, които може да поеме страната ни . 17| 2933 |14.05.2023 Росен Плевнелиев: Името на новия премиер на България е Мария Габриел . 2| 3313 |13.05.2023 Турската ”Боташ” е подписала споразумение за развиване на подземно хранилище за природен газ в България . 12| 5003 |13.05.2023 Износът на електроенергия от България е намалял с 66%, внасяме евтин ток от Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads