Реклама / Ads
15| 4205 |11.08.2019 НОВИНИ

България и Туркменистан подписаха четири двустранни документи

.
Премиерът и министрите, които са с него в Туркменистан Източник: БГНЕС
В туркменистанския курорт „Аваза“ бяха подписани двустранни документи за сътрудничество между България и Туркменистан в сферите на транспорта, инвестициите, младежта и спорта и външните работи.
 

В рамките на Четвъртата сесия на Междуправителствената българо- туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество беше подписано споразумение за сътрудничество в областта на пощенските и електронните съобщения и информационните технологии, съобщава novini.bg. На подписването на документите са присъствали министър-председателят Бойко Борисов и президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.

 

Акцент на документа е обменът на информация за нормативната уредба, пазарните принципи и либерализацията в сектора на съобщенията. Със споразумението се дава възможност за подписване на договори за пряко сътрудничество между телекомуникационните и пощенските оператори на двете страни.

 

Между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Министерството на финансите и икономиката на Туркменистан беше подписан Меморандум за сътрудничество, който ще бъде важен механизъм за стимулиране и подкрепа на бизнеса и ще насърчи инвестиционните процеси в двете страни.

 

По време на срещата на българския министър-председателят с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, Борисов  е изтъкнал потенциала на сътрудничеството между двете страни относно енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставките на природен газ от Каспийския регион към Европа, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

 

Заемайки четвърто място в света по резерв на природен газ, Туркменистан се нарежда сред важните партньори за гарантиране на енергийната сигурност и реализирането на проекти за диверсификация на източниците и маршрутите на доставка за природен газ за Европа.

 

Според Борисов газът от Туркменистан е потенциален източник за захранване на газоразпределителния център "Балкан" на територията на България. Министър-председателят е изразил готовност страната ни да развива диалог с Туркменистан и относно възможностите за взаимодействие по транспортната свързаност в направлението "Запад - Изток" и "Запад - Юг" през Югоизточна Европа и Черно море.

 

Борисов е взел и участие в разширената среща между официалните делегации на двете страни. Разговорът се е състоял непосредствено след края на Четвъртото заседание на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество.

 

 В рамките на срещата на двете официални делегации страната ни е изразила готовност за сътрудничество и в други сфери като транспорт, иновации, туризъм. 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3895 |11.08.2019 ЧЕЗ отново подкрепи SOS детски селища България . 4| 4072 |11.08.2019 Изтича срокът за умъртвяване на прасетата в Южна България . 8| 4625 |10.08.2019 Премиерът се среща с руския премиер Медведев в Туркменистан . 6| 4763 |10.08.2019 Евростат: България е на дъното на класацията за каране на стари автомобили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads