Реклама / Ads
4| 3748 |16.02.2022 НОВИНИ

България: Защитени ли са „защитените територии” от човешката наглост?

.
Източник: Приятели на Хижа Иван Вазов / Friends of the Ivan Vazov Hut
Венци Златарев, собственикът на хижа „Иван Вазов”, който от 30 години живее предимно в планината, се обявява против наглостта на „шейнарите”, които „безскрупулно и демонстративно заявяват, че са „над и извън закона”.
 

Фрог нюз дава израз на възмущението на Венци Златарев, който призовава всички хора, които желаят да опазят българската природа, да го подкрепят и споделят своето мнение:

 

"Казвам се Венци Златарев. Не съм нито фейсбук планинар, нито интернет герой. Не притежавам профил в нито една мрежа или платорма, както и не следя дискусии, и коментари в тях. Като собственик на хижа '' Иван Вазов '' , нямам идея какво се сучва дори в тази сраница. Един прост хижар съм - който от 30 години, живее предимно в планината. Ще ме простите, че Ви занимавам, но това мисля касае всички вас и въобще хората които обичат планината. Днес едни нагли и прости момчета - минаха една граница, която ми бяха обещали да не прекрачват.


Става въпрос за шейнарите. Докато бях горе цялата минала зима и тази до съвсем скоро - държаха на мъжката си дума да не идват на хижата. Разбрали обаче, че съм слезнал и днес-довтасали. Моята дума обаче беше - дойдат ли веднаж само още - почваме войната. Те я започнаха. Бях им обещал - дойдат ли - ще зария институциите, медиите и интернет форумите с писма и постове.


Няма съвършени и безгрешни хора. Хижарите, в това число и аз,туристите, пастирите, монасите, хората работещи в институциите свързани с планината - всички ние допускаме грешки и извършваме нередности в ущърб на Природата и закона. Но има една група наглеци, които безкруполно и демонстративно , постоянно заявяват -че са над и извън закона.


Това което правят в националните ни паркове мотористите и шейнарите , не може да се случи нито в Африка, нито в Индия. В Европа няма човек, който би си и помислил, че такова нещо е възможно да се случи в нациоален парк. А всички ние ги търпим и си траем. Време е това да спре.


Не може, когато един турист се потопи в някое езеро - това да е храна за всички медии, а когато 20 шейни , всяка седмица разцепват - зони за огранчено човешко въздействие, резервати, и места на които това е забранено със закон - оглушително мълчание.
Нямам нищо против момчецата да си карат скъпите играчки. Но никога няма да се съглася, това да става в защитени територии. За това призовавам всички Вас ,които обичате Природата - Да ги разкараме от националите паркове.


Ако група хора могат постоянно да си карат моторите и шейните в защитените териори, защо други да не си режат дърва, палят огньове,стрелят по дивите животни .......

 

Идните дни ще започна да занимавам медиите и институциите с тези въпроси. Призовам и Вие да се включите. И моля - споделете този пост във всички познати Ви плаинарски форуми и групи, понеже както спменах в началото съм бос и ''не екипиран'' в сферата."

 

*Думите на Златарев, са публикувани във Фейсбук страницата „Приятели на Хижа Иван Вазов / Friends of the Ivan Vazov Hut".




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4339 |09.02.2022 Посолството на САЩ в България: Предупредихме две лица за възможна заплаха . 5| 4068 |09.02.2022 МОН: Три нови специалности стават защитени . 1| 19839 |06.02.2022 Психиатричната помощ в България: Бивши сгради за ”бивши” хора - Част III . 7| 4321 |24.01.2022 FAZ за топяща се България: „Необезпокоявано измиране“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads