Реклама / Ads
1| 2869 |23.02.2022 НОВИНИ

Българин от Чуждестранния легион е арестуван в Централноафриканската република Банги

.
Източник: БГНЕС
Български гражданин е сред четирима арестувани членове на корпуса на френския Чуждестранен легион в столицата на Централноафриканската република Банги. Това съобщава агенция ”Франс прес”, цитирана от БНР.
 

Четирима военни от Чуждестранния легион на френската армия са задържани на летището в Банги - столицата на Централноафриканската република. Срещу тях е започнало разследване.

 

Според местния прокурор те са с "френско, италианско, румънско и българско гражданство" и са заподозрени в подготовка на покушение срещу президента на страната, което френските власти категорично отхвърлят като "дезинформация" и "манипулация".

 

Войниците с обичайното си въоръжение са придружавали към летището френския генерал Маршноар, началник-щаб на мироопазващите сили на ООН в страната, както са съобщили от организацията и от френската армия.

 

Според местния магистрат обаче автомобилът им, без знаците на ООН е минавал по трасето, където бил очакван президентският кортеж на Фостин Арканж Туадера, а в местните социални мрежи плъзнали обвинителни версии.

 

Инцидентът става в контекста на влошените отношения на Франция с бившата ѝ колония и при остра война за влияние на Русия, която Франция обвинява в антифренска кампания в страната.

 

Висш служител на ООН се е срещнал с президента Туадера, за да иска освобождаването им.

 

По-късно стана ясно, че това е не кой да е, а генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той заяви, че четиримата войници от френския Чуждестранен легион, задържани в Централноафриканската република (ЦАР), от които единият е българин, следва незабавно да бъдат пуснати на свобода. Четиримата войници са съответно с френско, италианско, румънско и българско гражданство и са част от мисията на ООН в ЦАР.

 

„Тези членове на мисията на ООН в ЦАР се ползват с привилегиите и имунитета, които са им предоставени в интерес на ООН“, каза още Гутериш, като подчерта, че процедурата, установена между ООН и ЦАР и която следва да бъде спазвана в случай на подозрение в закононарушения, не е била спазена.

 

В комюнике генералният секретар на ООН призовава правителството на ЦАР да изпълнява всички свои задължения по международното право и незабавно и безусловно да освободи военнослужещите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2999 |23.02.2022 За първи път българин се кандидатира на избори във Великобритания . 3| 3186 |20.02.2022 Терористи отвлякоха българин в Йемен . 0| 3138 |20.02.2022 Оцелял даде сигнал от горящия ферибот ”Олимпия”, не е българин . 3| 3153 |18.02.2022 Българин е заклещен на борда на горящ кораб в Гърция. 11 души се издирват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads