Реклама / Ads
0| 6294 |18.03.2007 НОВИНИ

Български командоси: Няма скандал с филма за Ирак, “мангал” е обикновено обръщение

.
Национална телевизия пусна кадри, на които рейнджъри “обиждат” местни цивилни, като ги наричат цигани, после им дават минерална вода. Военното министерство веднага се спече и почна да търси авторите. Командоси се смеят на “новината” и твърдят, че такива филми в интернет има от година и половина.
 
“Във военното министерство откриха Америка! Такива филми има всеки бил в Ирак.” Така коментираха скандала с видеокадри, на които се чуват и виждат български ренджъри в Ирак, които викат на местните “мангали” и някои други по-пиперливи обръщения, рейнджъри, които се свързаха с “Фрогнюз”. Скандалът тръгна от телевизия Би Ти Би, която излъчи част от филма, пуснат и в някои интернет сайтове.
“Знаем вече кои са авторите на филма. Ще вземем необходимите мерки”, заяви на свой ред говорителят на МО бившият кадър на БНТ Владислав Прелезов.
“Кадрите са направени от командоси, участвали в битката в база “Индия”. Подобни касети имат и участниците в сражението в центъра на Кербала. Това са момчетата от 1-я и 2-я батальон, участвали в мисията ни в Ирак. Наши приятели загинаха там, някои заради тъпите грешки на командването в София. Да ни извикат и да ни питат – знаем какво да им отговорим”, заканиха се командосите. Според тях това били най-обикновени неща от ежедневието в Ирак.
“Войската си има своя терминология, свой език, който не съвпада с този по балове е сбирки на елита. В грубата обстановка диалогът е груб, но е ясен и красноречив. В него няма място за “ако обичате”, “може ли” и прочие вежливи фрази”, коментира пред “Фрогнюз” случая българиста Евгени Методиев.
Когато бях за първи път в Ирак американски командоси направо стреляха по колите, които не спираха за проверка, сподели и журналист от голям столичен всекидневник, който е пътувал вече няколко пъти в командировка до българските контингенти в Ирак. Според него част от американските военнослужещи се и дрогирвали, когато след мисия били пращани в местата за почивка и възстановяване. “Но техните медии не правят от това сензация, защото на война нещата са доста различни от жълтите павета в София”, категоричен е българския журналист. Той е бил и в Афганистан, където се убедил, че всички военни от различните контингенти имат свой език на изразяване, който няма нищо общо с паркетния диалект на хай обществото.
Български рейнджър обаче не е посегнал нито веднъж на цивилен иранец, категорични са командосите, които ни се обадиха. За някои американци обаче шамаросването при неподчинение било като “добър ден”. “Войната има свои закони, които цивилните не разбират”, бе краткия коментар и на една от жените, била в Ирак. Според нея на кадрите, които били показани по телевизията, се виждало ясно изписаното в единия ъгъл “Специални сили”, така че не било голям героизъм да се открие източника. Още повече, че никой не се и криел, а в интернет от година и нещо вървели подобни кадри. “Няма сензация, има закъсали за новини медии”, бе краткото обобщение на командосите от Пловдив. Те припомниха естравагантен епизод от първата ни мисия в началото на 90-те години в Камбоджа. Тогава бяха показани кадри на български циганин от наша рейнджърска част, който играел кючек в центъра на Пном Пен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6089 |27.05.2007 Четирима българи се обръщат с „Хамър” в Ирак, единият е със счупен таз . 0| 6081 |09.05.2007 Собственикът на „Фронтиер” ще бъде обвинен за пране на пари, още двама бизнесмени замесени в скандал . 0| 6190 |09.05.2007 Хайнц Брам: Ако този скандал бъде заметен под килима, след половин година България ще бъде разтърсен . 1| 6188 |15.05.2007 Гръцка змия ухапа български боец на солунски полигон, спасяват го в болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads