Реклама / Ads
0| 3773 |13.03.2024 НОВИНИ

Българският роман "Хагабула" влезе в борбата за Европейската награда за литература

.
Романът "Хагабула" на писателя Тодор П. Тодоров е номиниран за Европейската награда за литература, съобщиха организаторите на инициативата на сайта си. Тодоров е в надпреварата за приза с още 12 автори от Албания, Дания, Германия, Унгария, Исландия, Латвия, Малта, Нидерландия, Португалия, Сърбия, Словения, Тунис. 
 

Тази награда на Европейския съюз (ЕС) е подкрепена от програмата "Творческа Европа" и е годишна инициатива за признание на най-добрите автори на проза. Наградата акцентира върху разнообразието на съвременната художествена литература и насърчава интереса на читателите. Могат да бъдат номинирани произведения, публикувани в някоя от държавите членки на ЕС през изтеклата година. 

 

Българският еврокомисар Илиана Иванова, която отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта приветства номинацията на Тодор П. Тодоров с публикация във Фейсбук. "Българският писател Тодор Тодоров е сред 13-те номинирани за Европейската награда за литература с романа си "Хагабула". Международното жури ще обяви носителя на наградата на 4 април 2024 г. (...) Номинациите отразяват неповторимото литературно богатство и разнообразие на Европа. Скоро, на 25 март, ще го отбележим с Деня на европейските автори", написа Иванова.

 

"Хагабула" на Тодор П. Тодоров получи националната награда за български роман на годината на "13 века България" през 2023 г. 

 

Европейската награда за литература е учредена през 2009 г. Наградата се присъжда на церемония в Брюксел. Всяка една от 41-те държави, участващи в програмата „Творческа Европа“, има право да да номинира писател веднъж на три години. 







През 2011 г. Калин Терзийски бе сред 12-те отличени автори за произведението си "Има ли кой да ви обича".  Милен Русков беше сред 13-те лауреати на Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 г. Ина Вълчанова стана носител на Европейската награда за литература за 2017 г. за романа си "Остров Крах". Георги Бърдаров получи Европейската награда за литература заедно с още 12 лауреати  в Брюксел през 2021 г. за романа си "Absolvo te".

През 2018 г. наградата отбеляза 10-ата си годишнина и по този повод беше организиран конкурс за кратък разказ сред всички 108 носители на отличието дотогава. Победители в конкурса бяха общо петима автори от Люксембург, Република Северна Македония, Румъния и Сърбия.

 

През 2022 г. регламентът на наградата беше променен - журито отличава един автор.  Ротационният принцип на номинация остана непроменен, затова през 2023 г. България не беше включена в номинациите.

Първият носител на Наградата за литература на ЕС през 2023 г. според новия регламент стана Ива Пезуашвили от Грузия.

 

Наградата за литература на Европейския съюз има за цел да подкрепя най-добрите изгряващи писатели. От 2009 г. досега са отличени общо 176 писатели. Творчеството на лауреатите се промотира с надежда за достигане до по-широка международна аудитория и намиране на читатели отвъд националните и езиковите граници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2364 |13.03.2024 Шолц: Франция и Германия имат много тесни връзки, което се подчертава от планираната ми среща с Макрон . 1| 2327 |13.03.2024 Социалният министър в оставка: Не е вярно, че предлагаме замразяване на минималната работна заплата . 3| 2427 |13.03.2024 Укринформ: Руските пропагандисти работят за дестабилизиране на Украйна посредством психологически атаки . 12| 2602 |13.03.2024 Юлия Навалная за The Washington Post: Путин не е политик, а гангстер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads