Реклама / Ads
6| 4734 |12.05.2010 НОВИНИ

Българският танкер отвлечен по погрешка

.
Танкерът
Министерството на транспорта сформира междуведомствена работна група по случая. Пиратите, отвлекли вчера танкера “Панега” с 15-членен български екипаж, са осъществили атаката по грешен сигнал. До този извод стигна изпълнителният директор на "Морска администрация" Сергей Църнаклийски, базирайки се на липсата на ценен товар на борда.
 

“Предполагам, че пиратите са се заблудили. Мислели са, че на борда има ценен товар, от който да извлекат ползи. Това ме навежда на мисълта, че става въпрос за някаква грешка. Тя пък може да помогне за по-бързото разрешаване на въпроса с моряците”, каза Църнаклийски пред БНТ. Той успокои, че от Български морски флот наблюдават движението на “Панега” чрез сателитен сигнал, въпреки че по-рано днес изпълнителният директор на параходството Христо Донев бе категоричен: “Пиратите са изключили сателитните системи за проследяване”.

Преговорите с похитителите ще бъдат водени от БМФ в сътрудничество с представител на компанията-застраховател на кораба. Лично министърът на транспорта Александър Цветков обяви, че е сформирал междуведомствена работна група. Тя също ще съдейства при преговорите с цел подпомагане усилията на собственика и застрахователя.

Моряците от отвлечения български танкер са добре и не са пострадали при отвличането на плавателния съд от пирати край Сомалия, каза пред Дарик Михаил Войтенко. Той е руски журналист, пишещ по въпросите на корабоплаването. Твърди, че получава информация от сигурни източници. Войтенко живее извън Русия, защото е получавал заплахи за живота си, свързани с негови разследвания.

Frognews.bg припомня, че вчера стана ясно, че отвлеченият в Аденския залив български танкер „Панега”, с 15 души екипаж, е плавал на последния си рейс към пристанището Карачи в Пакистан.

При отвличането корабът се е движил в коридор, по който патрулират международни сили. Там е имало и още 4 други съда.

Роднините и близките на отвлечените са информирани. Те са български граждани, повечето от Варна. Корабът пък бил застрахован именно при случай на пиратско нападение и отвличане.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4935 |12.05.2010 Последен рейс правел отвлеченият "Панега" . 5| 4758 |11.05.2010 Отвлякоха танкер с 15 българи край Аденския залив . 4| 4696 |06.05.2010 Изгнила храна давали пиратите на отвлечените българи . 6| 5049 |08.02.2010 Защо българският премиер се обгражда с жени?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads