Реклама / Ads
7| 11512 |19.11.2009 НОВИНИ

Българските тоалетни - най-зле в Европа

.
България е с най-отблъскващи тоалетни в Европа. Тази констатация става известна по повод Световния ден на тоалетната. Данните са взети от анкета с граждани на скандинавски страни, почивали у нас през летния сезон на 2009 г.
 

Според същото изследване сме и с най-малък брой места за облекчаване на обществени места. Проучването е дело на асоциация „Всеки пътува свободно”, която извършва периодични допитвания в кои страни европейците се чувстват най-добре и съответно най-некомфортно. В анкетата има още въпроси за заведения за хранене, обществени места за отдих, както и възможности за спортуване.

Туристите, участвали в допитването, се жалват, че у нас е въпрос на късмет да откриеш обществени тоалетни в курортите, малките населени места и историческите обекти, които са включени в туристическите маршрути. Претенции имало и към чистотата. Българските тоалетни били също така недостъпни за инвалиди.
Обществените тоалетни стават все по-често обект на критики, тъй като се счита, че здравният контрол за тяхната поддръжка не е достатъчно строг.

Първите тоалетни се появили преди 2500 години преди н.е. в Индия и Пакистан. Подобни са намерени в Китай, Египет и Древен Рим. Те позволяват измиване с вода и са свързани с обща дренажна система. В Рим тоалетните са обикновено част от обществените бани. Тоалетна с течаща вода пък се появява за първи път в Англия. През 1681 година за първи път се използва френската дума тоалетна. В началото на XIX век се появяват първите обществени тоалетни с чинии и възможност за сядане. През 2001 година е създадена Международната организация на тоалетните.

Frognews.bg припомня, че България сигурно е сред малкото държави в ЕС, където по националните телевизии се излъчва реклама, която започва с репликата на малко дете: „Мамо, искам да акам в тоалетната на Ники”...

Сайтът за нова българска литература hulite.net отбелязва светлата дата със стихотворението „Свободен северозападен стих за тоалетната чиния и капака”, което ви предлагаме тутакси.

Добро си беаме у село.
Клозета – зади курника изкОпан.
Отгоре – тугли две.
От дЪски вратница,
със райбери от вита тел.

Ми сЪга – к`во?
Клозета – насред дОма.
Па и с капак.
Та за капака сакам да ти кажем.
Тава е сЪга баш проблем.

Кога я идем там по нужда
капака сЕ е упикАн.
И викам му на моа мъж:
“Па оти капака пА не си дигнАл?”
А он като пресисал глеа.

Па четоаме, че психолози
писАли за такъв синдром.
Седнах уфчера с запек у клозета ...
МислИх, мислИх и Яла к`во решИх -
капака сЪга дигам я.

И тЕ тава е.
Сакам да ви кажем,
че нема никакъв синдром.
Па оти сЕ мъжа да а виновен.
Дигнете си капака, жЕни, некой ден!

автор: zkuceva
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4754 |16.11.2009 Македонци пътуват без визи в Европа, Борисов пише поздрави до Груевски . 10| 5159 |05.11.2009 Призракът на нов доклад на ДАНС плаши Европа . 2| 4939 |20.10.2009 Европа видя напредък в България в обективен доклад . 3| 10167 |05.10.2009 В Норвегия се живее най-добре, най-зле в Нигер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads