Реклама / Ads
6| 10900 |18.10.2011 НОВИНИ

Бедствено положение в Източна България

.
Ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура" свика извънредна пресконференция заради критичната ситуация, която е близка до кризисна, съобщи председателят на агенцията Лазар Лазаров.
 

 

Тежка е ситуацията в областите Варна, Добрич, Сливен, Хасково, Бургас и Шумен заради лошите метеорологични условия.

Всички проходи в Стара планина са затворени, с изключение на "Витиня" и Бяла-Несебър, работи се по почистването им.

 

По-рано днес шест автобуса с румънски туристи бяха заседнали в района на Предела в Прохода на републиката от изминалата нощ.

В момента те са отведени и ситуацията се е развила благоприятно.

 

Главен комисар Николай Николов от пожарната съобщи, че 650 населени места са останали без ток заради лошото време. 30 пък са без вода.


Критична е обстановката в Централна и Източна България.

При прохода Вртатник има 8 бедстващи човека, сред които и дете. Те са в заседнали автомобили, съобщиха по време на извънредната пресконференция в пътната агенция представители на пожарната. Очаква се в ранния следобед да се стигне до бедстващите хора. Засега се поддържа контакт с тях само по мобилни телефони.

Десетки автомобили с бедстващи са заседнали на Ришкия проход. Животът на хората там не е е застрашен, защото водачите на автомобилите са съобщили, че имат гориво и вода. Очаква се следобед пътят да бъде разчистен. Основният проблем са падналите дървета, които пречат да се изчисти пътя от снежната покривка. Очаква се до утре сутрин да се разчистят повечето големи старопланински проходи. На Рижки проход дори има заседнали тежкотоварни почистващи машини.

73-годишен дървосекач е починал от измръзване в Свиленград, докато от Гражданска защита са спасявали група от 16 човека в село Лесово в областта. Спасени са седем деца, сред които и едно пеленаче, и още седем възрастни.


На 360 сигнала са реагирали екипите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" /ГДПБЗН/ през денонощието.


Спасители и пожарникари са отстранили стотици дървета, препречили пътните платна. Отводнени са приземни етажи и мазета във Варненска, Добричка и Бургаска област. Оказана е помощ на бедстващи хора в засегнатите от зимната обстановка области. В работата на екипите е включена тежка инженерна техника.

При акция на проходите Троян - Кърнаре са спасени 12 човека. Тази нощ в различни райони са изтеглени осем автобуса и над 20 микробуса, заседнали в преспите. В района на Котленския проход, при село Кипилово, е оказана помощ на 90 деца, които пътували от Бургас за Елена. С високопроходими автомобили са евакуирани 32-ма души от закъсал автобус в района на пътя Сливен - Елена.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5103 |17.10.2011 Ерю Хейнялуома подкрепя България за Шенген . 11| 4798 |14.10.2011 България на опашката по производство и иновации . 58| 4973 |14.10.2011 Борисов обеща: България ще е друга, не в комунизма . 15| 6450 |14.10.2011 Цачева: Взривът е дело на хора, които не искат България да изглежда добре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads