Реклама / Ads
13| 5061 |01.05.2023 НОВИНИ

Безпилотни таксита тръгнаха в Сан Франциско. В Москва се радват на китайски „Москвич“

.
В Сан Франциско вече може и така...
В края на април американската фирма Cruise, подразделение на General Motors, получи разрешение да пусне в движение безпилотни таксита в Сан Франциско. Waymo, собственост на Google, предлага същата услуга в калифорнийския град, но засега само през нощта.
 

В средата на април пет еднакви бели Ягуара спрели на една от входните артерии на Сан Франциско, за да изчакат гъстата мъгла да се разреди. Тогава другите шофьори забелязват, че това са безпилотни автомобили. Според репортаж на The Washington Post подобни ситуации все още притесняват гражданите, които не са свикнали да виждат коли без волани и шофьор.

 

Учителката Моли Макдермот споделя пред изданието: Част от мозъка ни смята, че това е нещо странно, невероятно. Смутена съм.

 

В града вече се движат и безпилотни таксита. Джон Маккини смята, че роботизирането ще се наложи, но трябва малко време. Той дава пример с дроновете, които са били като фантастика, а днес са нещо обикновено и дори деца ги управляват и използват в училище.

 

Съседите на Сан Франциско от Силициевата долина е трудно да бъдат впечатлени с иновации, затова появата на автономните таксита се възприема сравнително спокойно.

Арън Пескин, председател на Надзорния съвет на Сан Франциско, смята, че вярва в експеримента и бъдещето на новите автомобили.

 

Безпилотни таксита в Япония се появиха още през 2020 г. В Токио се движат десетки такива и отзивите са добри.

 

В средата на април в Русия обявиха супер новината, че Московският автозавод пуска първите бройки от новия „Москвич 3“. Всъщност това е китайският автомобил JAC JS4. Ще има в бъдеще „Москвич 4“ и „Москвич 5“ – отново китайски коли с руско име.

Кметът на Москва Собянин обеща, че до 2025 г. ще тръгнат и първите таксита „Москвич“ в руската столица.

 

Дмитрий Медведев, бивш президент, а сега зам.-шеф на Комитета по отбрана заяви след посещение в завода: Нашият „Москвич“ е дори по-добър от „Мерцедес“!

 

По този повод в сайта fontanka.ru се появиха коментари като: „Медведев изглежда е мазохист, защото от години се вози в Мерцедес, вместо да се глези в Москвич… Истински патриот!"

И още: „Русия все повече се превръща в китайска колония: нашите суровини отиват там, а оттам при нас идват промишлени стоки. Суровините са евтини, промишлените стоки са скъпи. Да честваме денят на победата 9 май!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3658 |25.02.2023 Лондон: Русия е изчерпала запасите си от ирански безпилотни самолети камикадзе . 2| 3537 |09.02.2023 ”Спейс Екс” ограничи достъпа на украинските безпилотни апарати до ”Старлинк” . 5| 3559 |05.02.2023 Министър Стоянов: Цените пак тръгнаха нагоре, има спекула . 5| 3232 |29.01.2023 Цените отново тръгнаха нагоре, купуваме по-скъпо олио и пилешко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads