Реклама / Ads
3| 4796 |31.08.2015 НОВИНИ

Безредици и мощен взрив в Киев, убити и ранени

.
Мощен взрив пред украинския парламент уби войници от охраната и рани над 100 души, съобщи кметът на Киев Виталий Кличко. Още десетки пострадаха по-рано при схватки на полицията с демонстранти, съобщават световните агенции. "Национални гвардейци, млади хора, загинаха", каза Кличко в обръщение по телевизията.
 

Размириците избухнаха, докато депутатите гласуваха конституционна реформа, която дава повече власт на проруските сепаратистки райони Донецк и Луганск. 265 от 368 народни представители подкрепиха поправките на първо четене. Вотът е в изпълнение на договорките от Минск.

 

От рано сутринта днес пред Върховната Рада се събраха радикални националисти и скандираха против реформата, веейки украински знамена. По обяд се чу силна експлозия. Според депутати по сградата на парламента е била хвърлена бойна граната. Гъст дим покри Площада на конституцията в центъра на Киев. Пострадалите, главно военнслужещи от Националната гвардия, викаха за помощ. Двама души са с опасност за живота, други са ранени в главите, очите, крайниците, съобщи "Нюзру".

 

Преди това демонстрантите повалиха загражденията пред парламента и напираха към сградата. Те мятаха бутилки, камъни и димки по силите на реда, отнемаха им палките и щитовете. Полицаите отговаориха със сълзотворен газ и шумови гранати. Охраната успя да отцепи входа на парлоамента и депутати и журналисти останаха блокирани вътре.

 

Реформата дава повече правомощия на местните и областните съвети, по-специално на тези, които са в зоната, контролирана от проруските сепаратисти. Проектът разрешава създаването на така наречената "народна милиция".

 

Междувременно протестът, който се провеждаше пред сградата на Върховната, се е преместил по-далеч в центъра на Киев, предаде ТАСС, цитиран от Фокус. „Пред сградата на парламента всичко е спокойно. Безредиците се преместиха на кръстовището на булевардите Липски и Грушебски“, пише в съобщение на градската полиция. Полицията се опитва да урегулира ситуацията. На площада пред Върховната рада все още личат петна от кръв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4555 |29.08.2015 Взривената снощи кола в София - на един от килърите? . 2| 5593 |25.08.2015 Взривът на газопровода в Турция поставя под въпрос сигурността на доставките ни . 5| 4517 |25.08.2015 Терористи взривиха важен газопровод в Турция . 2| 4426 |18.08.2015 Взривиха съмнителната чанта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads