Реклама / Ads
0| 4542 |01.07.2015 НОВИНИ

БХК скочи срещу разрушаването на къщи в Гърмен

.
Българският хелзинкски комитет (БХК) обмисля възможност за предприемане на правни действия срещу нарушенията на международното право по случая "Гърмен".

Разрушаването на четирите постройки бе извършено под обществен натиск като колективно наказание за предполагаеми противозаконни действия на отделни лица в Гърмен и без оглед на индивидуалното положение на живущите в тях, които по никакъв начин не са причастни към инцидентите от миналото. Тази кампания бе съпътствана с публична расистка антиромска риторика, която бе подклаждана, наред с други, от медии и от парламентарно представени политически партии, заявяват от БХК.

 

БХК призовава към незабавно прекратяване на принудителните евакуации на бедни хора от единствените им жилища, както и на всякакви други популистки действия от страна на властите, вземане на спешни мерки по осигуряване на подслон на останалите без дом, включително на възрастните, лицата с увреждания и децата, както и за предприемане на конкретни мерки, които ще предотвратят предпоставките, довели до настоящата ситуация в Гърмен.

 

Според БХК принудителната евакуация на хора от техните единствени жилища е нарушение на международното право на три пъти по дела, свързани със сходни на настоящия случаи, в които страната ни е била осъдена. Досега три различни международни органа са се произнасяли с осъдителни решения срещу България - Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), Комитета по правата на човека на ООН и Европейският комитет по социални права.

 

Тези три международни органа са установили съответно нарушения на три международни договора, по които българската държава е страна. Тези мерки бяха селективно насочени към обитатели - роми, въпреки че незаконното строителство в България не се ограничава до ромските жилища. Това е драстичен случай на расова дискриминация, осъществена от публичните власти и забранена както от нашата Конституция, така и от международното право.

 

От БХК обявяват, че с настоящите си действия органите на държавната и на местната власт в Гърмен са създали предпоставки за продължаващо нарушаване на международното право и в други региони на България, задълбочаване на социалния проблем и изостряне на междуетническото напрежение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4557 |30.06.2015 Гърменските цигани нощуваха под открито небе . 0| 4628 |29.06.2015 Падна първата циганска къща в Гърмен . 0| 5616 |29.06.2015 Гърменските роми: Само Бойко ще ни спаси . 0| 4802 |26.06.2015 Столипиново скочи на Петър Москов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads