Реклама / Ads
14| 4210 |26.04.2021 СВЯТ

Бил Гейтс: Няма да се отървем от COVID-19

.
Бил Гейтс Източник: БГНЕС
Светът „ще се върне пълноценно към нормалния живот“ до края на 2022 година, уверен е милиардерът Бил Гейтс. Той смята, че високите нива на ваксинация срещу коронавирус в богатите страни, включително САЩ и Обединеното кралство, сега ще оставят излишък от лекарства за споделяне с другите държави.
 

Основателят на Microsoft обаче се съмнява, че догодина ще бъде сложен окончателен край на COVID-19. В същото време пред Sky News той изрази надежда, че броят на инфекциите ще бъде сведен до минимум.

 

„Все още има някои въпроси за това колко широко ще се използва ваксината „Джонсън & Джонсън“. Ако бъде одобрена, ще бъде много полезно. Но някои от богатите страни, включително САЩ и Великобритания, ще достигнат високи нива на ваксинация още това лято и благодарение на това ще бъдат освободени много ваксини. Така че ще доставяме ваксини по целия свят в края на 2021 г. и през 2022 г. и след това. Няма да изкореним тази болест, но ще можем да намалим броя на инфекциите до минимум до края на 2022 г.“, каза Гейтс.

 

До края на годината САЩ, Великобритания и други ще могат да доставят ваксини на развиващите се страни, смята той. През следващите три до четири месеца приоритет трябва да бъде ваксинирането на всички жители на възраст над 60 години в страни като Бразилия и Южна Африка.

 

Гейтс също призна, че не е изненадан от факта, че богатите страни са избрали да си осигурят ваксини на първо място. В крайна сметка пандемията в тях „беше по-тежка, отколкото в повечето развиващи се страни“, посочва милиардерът.

 

„Фактът, че в момента ваксинираме 30-годишни във Великобритания и САЩ и че не всички 60-годишни в Бразилия и Южна Африка са ваксинирани, е несправедлив. Но в рамките на три до четири месеца ваксините ще бъдат разпространени във всички страни, които са изправени пред много тежка епидемия“, увери той.

 

65-годишният бизнесмен също подчерта, че подготовката за бъдещи здравни кризи трябва да бъде ключов приоритет.

 

„Когато това се случи отново, бихме могли да бъдем много по-умни. Хората не са инвестирали достатъчно в този риск, така че се надявам да си спомним, че наистина трябва да инвестираме и да сме готови за следващата пандемия“, каза той.

 

Гейтс изрази загриженост, че COVID-19 може да бъде забравен по-късно, както се случи след избухването на Ебола. Но според него „сегашното поколение ще запомни“ коронавирусната криза поради опустошителните глобални икономически и човешки загуби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3429 |19.04.2021 Австрия няма да използва руската ваксина без благословията на ЕМА . 3| 3571 |22.03.2021 Окончателно: Русия няма да разследва отравянето на Навални . 1| 3707 |22.03.2021 Еврокомисар: Нямаме нужда от „Спутник V“ . 2| 4165 |18.03.2021 Путин на годишнината от анексирането на Крим: Няма да позволим щедрите дарове на Русия да се използват за вреди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads