Реклама / Ads
0| 3462 |30.11.2022 НОВИНИ

BIRD срещу Telus. Или блокират ли се постове срещу войната на Путин?

.
Източник: Снимката е илюстративна
BIRD срещу Telus. Сблъсъкът на двете компании може да се окаже решаващ за свободата на словото у нас. Защо ли?
 

Преди дни сайтът за разследваща журналистика BIRD публикува във фейсбук списък на лични профили на хора, които са посочили, че работят за Telus в България. Медията обвини служителите на компанията, че толерират прокремълски постове, а в същото време блокират такива, които са насочени срещу войната на Путин.  Стигна се дори по-далече - BIRD призова служителите да напуснат работа или да станат информатори, в противен случай ще разпространят координатите им, за да "се къпят в народната любов".

 

От BIRD пишат:  Вече разполагаме с координатите на десетки служители и сме пред моралната дилема да ги публикуваме, за да се окъпят в народната любов и да усетят какво е да блокираш достъпа на общественици и журналисти, които са против човеконенавистния путински режим, като в същото време отказваш да блокираш руските мурзилки, тровещи пространството с кремълски опорки.

 

И това е само началото, дечица от Телус. Помислете добре. Заплатката или репутацията? Вие сте над 3500. Някои не са замесени в тази мръсна работа. Но няма как да отсеем плявата от зърното. Единственият ви шанс за снизхождение е да станете информатори. Някои вече постъпиха разумно“, написаха от BIRD в профила си.

 

Писанията не останаха незабелязани. Компанита веднага се защити, като заяви, че ще си търси правата по съдебен път. Оттам допълниха в позиция:  Вече са предприети необходимите юридически действия към разпространителите на съответните неверни твърдения. Смятаме за недопустимо и крайно неморално използването на лични профили в социалните медии на наши служители без тяхно разрешение. По този начин, биват застрашени животът и здравето им, уронва се тяхното достойнство, както и приносът към компанията ни и обществото", заявяват още от компанията. 

 

След това последва ново уточнение от компанията: Във всяко свое действие служителите на TELUS International се ръководят и придържат към правилата и стандартите, определени от нашите клиенти, които се задават от тях. Установените процеси на работа изключват възможността служителите ни да вмъкват лични, политически мнения или убеждения в работата си. Тези от тях, които се занимават с модерация на съдържание, преглеждат такова, което е избрано на случаен принцип и преценяват дали то нарушава политиките, стандартите и насоките на нашите клиенти. Качеството на работа на служителите на TELUS International подлежи на постоянен мониторинг и проверка, които изключват всякакъв елемент на субективизъм.


Да, в TELUS International се гордеем с работата, която служителите ни вършат в сферата на модерирането на онлайн съдържание, с цел създаване на позитивна и безопасна онлайн среда. В същото време, основен фокус на компанията остава предоставянето на сигурна работна среда за самите членове на екипа ни.

 

Подходът, който използваме, е да съчетаваме най-добрата комбинация от технологии и човешка намеса, за да гарантираме, че съдържанието се придържа към правилата и стандартите, които по никакъв начин не биват определяни от нас, а от нашите клиенти. Модераторите ни работят заедно със сложни алгоритми и различни технологични платформи, за да осигурят безопасността на потребителите и съответствие със зададените стандарти. Част от дейностите ни е свързана с модериране на реклами; проверка на сигнали за измами; управление сигурността на търговските марки.


Не закъсня и реакцията от Асоциацията на европейските журналисти – България. В нея АЕЖ призовава сайта BIRD да премахне постовете си в социалните мрежи с публикувани снимки от лични профили на хора, за които се твърди, че работят в компанията TELUS International.

 

“Публикацията представлява форма на онлайн тормоз, който създава опасност и за физическата сигурност на потърпевшите. Неведнъж сме били свидетели как хора, подлагани на подобен публичен линч в социалните мрежи, след това са били атакувани и физически от радикализирани лица или групи. Често журналисти са обект на такива атаки и затова сме още по-изненадани, че медия си служи с този метод. 

 

Необяснимото в този случай е, че чрез тези публикации са атакувани хора на напълно произволен принцип. Единственото общо между тях е, че са българи и че са посочили в профилите си като настояща или дори бивша месторабота една компания.

 

Тази компания извършва различни типове услуги. Според BIRD се занимава и с модерацията на съдържанието във “Фейсбук” на български език. Медията е недоволна от модерацията, която, според BIRD, е “тенденциозна в полза на ГЕРБ и ДПС”*, както и че  модерацията “блокира достъпа на общественици и журналисти, които са против човеконенавистния путински режим”**, като в същото време отказва да блокира про-руските симпатизанти.  В постовете си в същата социална мрежа, BIRD атакува служители на компанията, която според тях е отговорна за това, въпреки че липсват категорични доказателства кой точно модерира съдържанието в българския Фейсбук и няма данни хората, чиито профилни снимки са използвани, да се занимават с тази дейност.  

 

Постовете на BIRD съдържат и потенциални заплаха към служителите на компанията. АЕЖ осъжда подобна практика и призовава BIRD да премахне тези публикации, както и да се извини на засегнатите. В случай, че не го направи, това ще хвърли сянка върху цялостния образ на медията и ще намали доверието към нейните публикации.

В същото време АЕЖ подчертава, че определено има какво да се желае по отношение на модерацията на социалната мрежа Фейсбук. Тя, за съжаление, не успява да се справи с разпространението на дезинформация и езика на омразата. Особено когато става дума за малки езици като българския. Европейският съюз полага усилия, за да подтикне платформите да се заемат с тези проблеми сериозно и АЕЖ приветства стъпките в тази посока”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5571 |11.10.2022 "Подкрепа" готви стачка на транспортните работници в София, ще се блокират ключови кръстовища . 0| 2850 |25.07.2022 Блокират жълтите павета до средата на септември. Вижте защо . 0| 3264 |20.06.2022 11 протеста блокират София в следващите три дни . 0| 3188 |18.05.2022 Три протеста блокират движението в София. Ето къде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads