Реклама / Ads
4| 6336 |25.10.2010 НОВИНИ

Бизнесът: Синдикатите национализират пенсионните фондове

.
Работодателските организации се обявиха против идеята на правителството за национализация на професионалните пенсионни фондове, стана ясно след кратка пресконференция в БТА.

Тази идея се роди, след като бяха лансирани няколко откровени лъжи от страна на синдикатите.Това заяви Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Първата лъжа е, че професионалните пенсионни фондове (ППФ) бавят изплащането на пенсиите. Втората е, че самите фондове наемат скъпи секретарки. Третата е, че професионалните пенсионни фондове се управляват лошо. Четвъртата е, че миньорите искат това. И петата е, че българинът се пенсионира най-късно в страните от ЕС.

Васил Велев коментира още, че ППФ не ползват секретарки, защото те не поддържат собствена администрация. Вноските се събират от НАП. Никой не е питал миньорите дали искат национализация на парите им в ППФ.

Председателят на УС на АИКБ посочи, че е необходима реформа в сектора, а не национализация.

Вече има срив на капиталовия пазар породен само от твърденията за национализация и като цяло се създава несигурност в бизнесредата, подчерта Велев.

Принципът за ранното пенсиониране е въведен и измисленот Троцки в Съветския съюз и той вече не се прилага в ЕС, коментира шефът на БСК Божидар Данев. Искането за национализация, подкрепено от родните синдикати, е следствие на тяхната болшевизация, подчерта Данев. Според него самата държава е предопределила кризата, защото професионалните пенсионни фондове не могат да изплащат пенсии само след 10 години плащания от страна на работниците.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов посочи, че с искането за национализация на пенсионните фондове се нарушава чл. 17 ал. 5 от конституцията за неприкосновеността на частната собственост.

„Все по-често се запитвам дали не става дума за кражба, а не за национализация, защото дори през 1947 г. са се раздавали някакви хартийки (документ за собственост) с неясен произход, а това сега няма да бъде направено", заяви и Теодор Дечев, зам.-председател на ССИ.

Според него освен, че срокът от 10 години е кратък, заложената доходност на професионалните пенсионни фондове е ниска, защото правителството на Иван Костов е решило да заложи на по-голяма сигурност в пенсионните фондове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 8248 |18.10.2010 Уволнената земедeлка Калина търси помощ от синдикатите . 12| 4554 |12.10.2010 Дянков взриви социалния диалог, синдикатите гневни . 11| 4944 |15.09.2010 Политолози: Политиците се обатачиха; синдикатите-немощни . 16| 5691 |23.07.2010 Премиерът клекна пред синдикатите - смекчават пенсионната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads