Реклама / Ads
3| 4309 |31.10.2019 НОВИНИ

Д-р Благомир Здравков: Медиците трябва да искат да бъдат обучавани, когато имат затруднения

.
-р Благомир Здравков
Вариантът да се подобрят нещата е да се докладва на прекия ръководител за нередности и липсващи медикаменти или оборудване. Най-добре е това да се прави писмено. Медиците трябва да искат да бъдат обучавани, когато имат затруднения.
 

Така д-р Благомир Здравков, детски реаниматор, който сподели подробности за състоянието на децата в многодетното семейство от село Кардам и  коментира бъдещето на спешната помощ в предаването на  "Лице в лице" по бТВ.

 

11-годишното момиченце е в по-добро състояние вече.  Прокуратурата е образувала обвинението за смъртта на 9-годишно момченцето член от закона, в който се съдържа и формулировка за склоняване. Много детайли за случая с децата не са известни. Първата информация за хранително натравяне не е съвсем достоверна, защото ако храната е от училищна лавка повече деца щяха да са засегнати.  В семейството също всички са яли една и съща храна, а само някои са засегнати.

 

Децата не са били с температура и не са имали данни да имат друг вид заболяване.

Прокуратурата трябва да установи дали децата са имали контакт с някакво вещество.

Всяко семейство, в което самотен родител отглежда децата, смъртността и заболеваемостта е много по- голяма. Когато тези семейства са многодетни, процента скача двойно. Това не е защото родителите не полагат грижи, но родителите чисто физически не могат да обхванат всички грижи и всички деца, налага се да работят повече.

 

Има разлика при реанимация на деца и възрастни хора. Тежките състояния при децата протичат по различен начин от при възрастните. Нивото например на кръвното налягане е първи симптом при възрастните, а при децата не е така.

 

С промяна в нормативната уредба се допусна преди врече, когато нямаше липса на кадри, да бъдат формирани специализирани екипи. В момента, заради липсата на кадри, първият освободил се отива на сигнал. Какъвто и специалист да си, трябва да можеш да се справи с всяка ситуация, която не изисква специализирана намеса, която се получава в болница. В случая с децата няма никакво значение каква е била специализацията на изпратения лекар.

 

Малко вероятно е лекарството против повръщане, което е инжектирано на децата да е причинило смъртта на едното. То трябва да е съобразен с килограмите на детето, но това едва ли е довело до фаталния край.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4205 |03.10.2019 Лекарският съюз няма да участва в националния протест на медиците . 6| 4371 |02.07.2019 Медиците в Сливен започват ефективна стачка . 1| 3626 |19.06.2019 Медиците в Кърджали излизат на протест . 1| 4064 |06.06.2019 Здравко Здравков: Строителство в Борисовата градина няма да има

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads