Реклама / Ads
1| 2981 |27.08.2021 НОВИНИ

Благовест Кирилов, БСП: Необходими са промени в законодателството за регламентиране на дистанционната работа и защита на правата на трудещите се

.
Благовест Кирилов
„Необходими са промени в трудовото законодателство за регламентиране на дистанционната работа и защита на правата на трудещите се“. Това заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от парламентарната група на „БСП за България“ Благовест Кирилов.
 

Той припомни, че в последните седмици отчитаме ръст на заболелите от Covid-19 и очакваме поредната вълна на вируса, като близо 18% от фирмите в България към момента работят дистанционно. На въпрос колко нарушения на условията на труд при дистанционна работа са констатирани, министърът на труда и социалната политика Гълъб Доне даде данни за 6 нарушения, които са констатирани между януари 2020 и август 2021 година.

 

„При броя работещи дистанционно тази бройка е изключително странна и не отразява реалността. Кодексът на труда  съдържа подробна уредба на условията за дистанционна работа. Пандемията обаче отвори въпроса дали тази уредба е адекватна, достатъчна и приложима. Контролът и изпълнението на чл. 107и, ал. 3 от КТ (за регламентиране на условията на труд, които работодателят е длъжен да предостави на работещите дистанционно) често пъти са пренебрегвани както от работодателите, така и от институциите“, отбеляза депутатът.

 

Същевременно по думите му  Кодексът на труда не е адаптиран към дигитализацията, изисквайки множество документи на хартиен носител от всеки служител. „Освен това не е уредена дистанционната форма на труд чрез използване на информационни технологии. Ползването на тези технологии за работа създава така наречените ситуации "винаги на линия". Освен че води до стрес, това може да се използва и за постоянен натиск от страна на работодателите върху трудещите се. За да се избегне следва да се въведат разпоредби, които да позволяват на трудещите се да изключат всички устройства, през които могат да се свързват с тях в извънработно време“, коментира Кирилов.

 

„Министерството на труда следва да ръководи дебата и да предложи решения на проблемите, които стоят както пред бизнеса, така и работещите дистанционно“, констатира Благовест Кирилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3974 |25.08.2021 Д-р Илиев: 15 минути в едно помещение са необходими за заразяване с ”Алфа”, с ”Делта” – 10 секунди . 0| 3017 |20.08.2021 Благовест Кирилов: БСП има нужния опит и диалогичност да реализира третия мандат . 3| 2981 |18.08.2021 Рамадан Аталай: Този парламент не разполага с политиците, които да водят необходимия дебат . 14| 5067 |11.08.2021 „Репортери без граници“: Обществената телевизия в България отразяваше пристрастно изборите. Необходими са спешни мерки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads