Реклама / Ads
0| 3313 |28.10.2022 НОВИНИ

Блинкен: Русия ще се сблъска с „голям гняв”, ако не продължи зърнената сделка

.
Антъни Блинкен Източник: БГНЕС
Русия ще се сблъска с ”голям гняв”, ако се откаже от споразумение, което позволява износ на зърно от разкъсвана от война Украйна, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.
 

Зърнената сделка между ООН, Москва и Киев е за 120 дни и ще действа до 19 ноември. В нея се посочват условията за износ на зърно от украински пристанища, блокирани от войната, която Русия започна през февруари. Това позволи на близо 9 млн. тона зърно да напуснат тези пристанища и облекчи глобалната хранителна криза, предизвикана от инвазията.

 

Но несигурността относно това дали споразумението ще бъде подновено вече доведе до покачване на цените на някои хранителни продукти. По време на посещението си в Отава Блинкен каза: „Идеята, че Русия сега ще каже, че не иска да го продължи, иска да го спре, мисля, че ще бъде посрещната с голям гняв от страните по света, които се възползват от украинско зърно, особено развиващите се нации в южното полукълбо. Мисля, че е дълбоко в интерес на всички да се уверим, че това зърно може да продължи да излиза от Украйна и със сигурност ще направим всичко възможно, за да поддържаме споразумението“, каза той.

 

Блинкен отбеляза, че две трети от пратките са отишли в страни, които „отчаяно се нуждаят от това“.

 

Страните по черноморското споразумение са ООН, Украйна, Русия и Турция, но основните преговарящи в преговорите за подновяване на зърнените доставки са ООН и Москва.

 

Второ споразумение, подписано паралелно през юли, позволява износа на руски храни и торове въпреки западните санкции, наложени на Москва заради инвазията. Русия се оплаква, че дори със споразумението не е в състояние да продава тези продукти поради санкциите срещу нейния финансов и логистичен сектор. Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси, каза в сряда, че е умерен оптимист за продължаване на сделката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5318 |28.10.2022 Путин назначи крупен наркотрафикант в обществения съвет на Русия . 0| 2854 |28.10.2022 Русия спря евакуацията на цивилни от Херсонска област . 2| 3194 |27.10.2022 Узбекистанци, работещи в Русия, са получили повиквателни за мобилизация . 1| 3010 |27.10.2022 Русия заплаши американските спътници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads