Реклама / Ads
0| 2377 |31.05.2024 НОВИНИ

Близо 50 деца от община Русе премериха сили в третото Общинско състезание по роботика за III и IV клас

.
В Спортна зала „Академик“ на РУ „Ангел Кънчев“ се проведе третото състезание по роботика за деца от III и IV клас.
 

Събитието се организира от Община Русе и се реализира съвместно от преподаватели и служители на Русенския университет и на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Център за ученическо техническо и научно творчество (ЦПЛР–ЦУТНТ-Русе).

 

„За да се превърне Русе във високотехнологичен град, е нужна работа с децата от най-ранна възраст. Точно по тази причина във всички училища в общината се изучават роботика и виртуална реалност и предмети, свързани с информационните технологии“, заяви заместник-кметът Енчо Енчев. Той допълни, че е изключително обнадеждаващо, че в състезанието са се включили почти 50 ученици от 15 русенски учебни заведения.

 

Събитието бе уважено още от ректора на Русенския университет проф. д-р инж. Пламен Кангалов, председателят на Общото събрание на университета акад. Христо Белоев – почетен ректор на русенската алма матер, старши експертът в РУО-Русе Анелия Ангелова, директорът на дирекция „Образование и култура“ в Община Русе Цветослав Димитров и директорът на ЦПЛР-ЦУТНТ – Русе Велислав Йончев.


.

 

Участниците в състезанието премериха сили в три категории – „Светлинна щафета“, „Следене на линия“ и „Роботанци“.

 

В тазгодишното издание различното бяха щандовете с ученически разработки, които показваха как роботизираните системи и контролерите micro:bit могат да се използват за изграждане на решения за сградна автоматизация, за създаване на системи за автоматизирано разпределяне на храна, за рисуване на фигури и др. Състезанието по роботика е продължение на провежданите от университета и ЦПЛР–ЦУТНТ-Русе образователни STEM курсове по роботика с микрокомпютрите micro:bit и роботизираните платформи micro:maqueen. Съдържанието на тези обучителни курсове е разработено от преподаватели от катедра „Телекомуникации“ на Русенски университет „Ангел Кънчев“ и е съобразено със знанията и възможностите на учениците от 3-ти и 4-ти клас.


.

 

Първото място заслужено отиде при учениците от отбора по роботика на ЦУТНТ, на второ място се класираха отборите на СУ „Васил Левски“ и ОУ „Васил Априлов“, а трети останаха СУ „Възраждане“ и ОУ „Любен Каравелов“. Предметните награди бяха осигурени от Община Русе и спонсорите на проявата - „Хуауей Технолоджис България“, „Сименс“ и Издателство „Просвета - София“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2453 |31.05.2024 Екатерина Бончева: ЦИК не предостави необходимите данни за проверка на кандидатите за НС и ЕП . 0| 2392 |31.05.2024 Фицо е напуснал болницата и ще продължи възстановяването си у дома . 2| 2419 |31.05.2024 България изпрати журналиста и главен редактор Борислав Зюмбюлев . 2| 2463 |31.05.2024 Елена Поптодорова: В момента на атака е подложена правосъдната система на САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads