Реклама / Ads
0| 3035 |10.06.2022 НОВИНИ

Bloomberg: Холандия и Дания против Украйна да получи статут на кандидат-член на ЕС

.
Европейската комисия в края на следващата седмица вероятно ще препоръча официално да се даде на Украйна статут на страна кандидатка за членство в ЕС, съобщава Bloomberg, позовавайки се на анонимни източници. Според тях тази препоръка ще бъде придружена от условия-изисквания към Украйна по отношение на борбата с корупцията и осигуряването на върховенство на закона.
 

Агенцията припомня, че препоръката на Европейската комисия е важен етап, но решението за статута ще бъде взето от лидерите на страните от ЕС.

 

Повечето страни от ЕС, включително балтийските страни, Полша, Италия, подкрепят Украйна по този въпрос. Германия, пише Bloomberg, предлага да даде статут условно, при обещания срещу изпълнения за определени изисквания. А Холандия и Дания смятат, че страната все още не е готова.

 

Според агенцията Дания е изпратила дипломатическа нота, в която се посочва, че Украйна „не отговаря в достатъчна степен на критериите" за статут на кандидат. По-специално Копенхаген твърди, че Киев има проблеми със стабилността на институциите, които гарантират демокрацията, както и с върховенството на закона, правата на човека, зачитането и защитата на малцинствата. В документа се казва, че украинските власти трябва да „подобрят законодателната и институционалната рамка", за да постигнат напредък в тези области.

 

Въпросът за предоставянето на статут на Украйна кандидат ще бъде обсъден на срещата на върха на ЕС на 23-24 юни.

 

По-рано депутатите от Европейския парламент приеха резолюция за външната политика и политиката за сигурност и отбрана на ЕС „след агресивната война на Русия срещу Украйна“. Документът призовава Европейската комисия и Съвета на ЕС да предоставят на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС.

 

В резолюцията се споменават и „европейските стремежи на Молдова и Грузия“. Тези страни подадоха заявленията си след Украйна. В представения документ обаче няма препоръка да им се предостави статут на кандидат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3942 |31.05.2022 ”Газпром” спира доставките на газ и за Дания . 0| 3370 |31.05.2022 Bloomberg: Путин ще губи 10 млрд. долара годишно заради петролното ембарго . 0| 7745 |15.05.2022 Bloomberg: Нова стратегия на НАТО определя Русия като „непосредствена заплаха“ . 0| 5219 |10.05.2022 Румен Гечев: Кога България да влезе в еврозоната? Дания, Швеция, Чехия, Унгария се отказаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads