Реклама / Ads
2| 5227 |23.01.2024 НОВИНИ

БНБ затяга сериозно кредитирането. Ще скочат ли лихвите по ипотеки?

.
Източник: личен архив
БНБ подготвя нови правила, с които ще накара банките да затегнат сериозно кредитирането, за да овладеем инфлацията и да отговорим на критериите за еврозоната. Темата в „Твоят ден” по NOVA NEWS коментираха икономистите Кузман Илиев и Румен Гълъбинов.
 

„Държавата ще изиска от банките да държат пари при тях. Стъпката е логична и е в отговор на нещо, което се случва в реалността. Министерството на финансите прави обратното -  то тегли дълг отвън и впръсква парите през социални плащания, при което инфлацията се покачва”, заяви Кузман Илиев.

 

По думите му целта е да не се получи прегряване на пазара на недвижими имоти, както се случи между 2007 г. и 2009 г. "Ипотеките все още не са поскъпнали, но това предстои. БНБ иска да го направи по-ясно за търговските банки", коментира Илиев.







Икономистът Румен Гълъбинов каза, че целта на мярката е намаляване на инфлацията, за да може да влезем в еврозоната. „Много важно е дали ЕЦБ ще продължи дълго време с тази политика на увеличени лихви. Ако не се стигне до целта от 2% инфлация в еврозоната, дотогава ЕЦБ не смята да променя политиката си, тоест лихвите да останат сравнително високи”, заяви Гълъбинов.

 

Според Кузман Илиев трябва много бързо да се вземат мерки. „Нас не ни интересува средното ниво на инфлацията в еврозоната в момента. Интересуват ни онези три държави с най-ниска инфлация (от около 3%) – Испания, Люксембург и Белгия. Ние имаме 4,2% да смъкваме, за да стигнем до тях. Това няма как да стане бързо и веднага”, заяви Илиев.

Гълъбинов каза още, че рисковете от рецесия в глобален мащаб не трябва да бъдат подценявани. „Наскоро и Световната банка направи проучване, според което е твърде вероятно тази година някои от големите икономики да влязат в рецесия, включително и Германия. Да влезеш в еврозоната по време на рецесия също не е прецедент. Може дори да си оставим вратичка – влизане в еврозоната от 1 юли 2025 г.”, заяви Гълъбинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4052 |23.01.2024 Българин е загинал при инцидент в белгийски цех за обработка на месо . 40| 8038 |23.01.2024 Русия с нова жестока атака по Украйна. Има убити /видео/ . 0| 4118 |23.01.2024 Елена Йончева: Има разногласия в ЕП за промените в българската Конституция . 12| 8146 |23.01.2024 КНСБ - против таван от 12 заплати за пенсиониране на държавни служители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads