Реклама / Ads
0| 8082 |24.07.2015 НОВИНИ

Божа работа! Бликна чудотворна вода в Голямата базилика

.
Чудотворна вода
"При разкопките на Свещения кладенец на Голямата базилика тази сутрин в 11.14 мин са се появили първите капки от чудотворната вода. Местен бизнесмен е осигурил помпа за изпомпването й, за да може кладенецът да бъде разчистен напълно." Това информира в прессъобщение, озаглавено директорът на НИМ Божидар Димитров.
 
"Тъй като премиерът Бойко Борисов на 10 август ще бъде в региона, за да открие пътен възел Белокопитово на автомагистрала "Хемус" и ще посети и Голямата базилика, археолозите се надяват, че вече ще има достатъчно вода, за да окъпят за здраве и успех премиера", допълва той.

Малко по-рано той уведоми, че "Голямата базилика в първата българска столица Плиска, за чиято реставрация правителството на Борисов отпусна 500 000 лв., а Националният исторически музей организира кампания за набиране на средства (необходими са общо 8 милиона лева), често е оприличавана във форумите като "Българският Партенон" или "Българският Колизеум". Същото изказване директорът на НИМ прави днес и в интервю.

Ето и останалата част от съобщението:

"Да, Голямата базилика е най-голямата сграда, построена от древните българи, така, както Партенона и Колизеума са най-големите сгради, построени съответно от древните гърци и римляни. Но Партенона е по-малък (59 метра дълъг) от Голямата базилика (102.5 метра), а Колизеума е сграда, осквернена с кръвта на десетки хиляди християни, загинали мъченически на арената – посечени с мечове или разкъсани от диви зверове. Докато Голямата базилика и манастирът около нея е пръскал духовна светлина за българския народ и за други народи. В нея са написани богослужебните книги, с които са покръстени Русия, Сърбия, Черна гора, Молдова и Румъния.

В изпълнение на програмата за реставрация, вчера завърши заснемането на Базиликата от екип от инженери и геодезисти. Любопитни са и снимките, извършени от тъй модните напоследък дронове. Предлагаме на читателите три от тях.

С писмо до Божидар Димитров, изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов е заявил, че на заседание на 18 юни т. г. управителният съвет е решил най-мощната организация на индустриалците в България да подкрепи финансово реставрацията на българския Партенон. Подобни намерения има и Камарата на строителите."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4514 |04.03.2015 Симеонов за оставката на Вучков: Ей, голяма работа! . 12| 4933 |04.01.2015 Божана Апостолова: Медиите не могат да спрат книгите . 9| 5572 |01.08.2014 Гейзер бликна в метрото . 31| 6799 |25.08.2012 Пушиш? Оставаш без работа!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads