Реклама / Ads
23| 3694 |10.07.2023 НОВИНИ

Божанков: Радев и Костадинов се надпреварват кой ще даде по-абсурдна теза

.
Не знам доколко тезите на президента Румен Радев са негови собствени. Няма дначение дали говори той, или говори Костадин Костадинов. Смятам, че изявленията им се пишат от друго мяст, което не е на наша територия. Надпреварват се кой ще даде по-абсурдна теза.
 

Това заяви пред bTV депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков. 


Той определи като "цинизъм" изявлението на президента Радев пред украинския му колега Володимир Зеленски, в което той призова за мир, а не за военна помощ. 


"Радев неслучайно обяви Крим за руски, първи каза, че Русия очевидно ще спечели тази война. Година и половина управлява, защо не поиска мир от Митрофанова, от Русия?", попита Божанков.


Той коментира и решението на Народното събрание България да продаде на Украйна мощностите от АЕЦ "Белене". Според него реакторите ще бъдат продадени на цена равна, или по-висока от тази, на която са купени. 


"Реакторите няма да проработят в онзи корупционен проект "Белене". Кой ще я построи? Руската страна, която ни обяви за неприятелска?", коментира Божанков.


Депутатът от ПП-ДБ заговори и за готвения проект за промени в конституцията. Заговори се за статута на служебния кабинет, а според Божанков причината за това е прекрачването на правомощия от страна на президента. 


"Никой президент преди Радев не бе опитвал да овладее цялата власт през служебния кабинет. Очевидно е, че Конституцията и президентството са му тесни", заяви Божанков.


Той бе категоричен, че промени в сектор сигурност обезателно трябва да има. 


По отношение на Висшия съдебен съвет, главния прокурор и съдебната реформа Божанков посочи: 


"Имаше риск България да бъде отделена от Румъния по пътя към Шенген заради забавянето в съдебната реформа. Предишинят кабинет заложи в част от ПВУ тези условия - механизъм за разследване на главния прокурор, промените в НПК. Така започна този конфликт в съдебната система, който е оздравителен, защото показа, че системата не функционира, действа се по команда", категоричен беше Божанков. 


Той коментира и докладът за върховенството на закона на Европейската комисия като по думите му констатациите на Брюксел по отношение на страната ни са били положителен сигнал.


"Мониторингът ще бъде отменен, а това е ключово изискване да продължим към Шенген", заяви Божанков.


"ПП-ДБ нямат нито една номинация в този всс, така че ние не можем да държим сметка и да искаме нещо от тези хора. Най-правилният подход е нов ВСС, избран по новите правила. Ако положим достатъчно усилия, в рамките на няколко месеца можем да имаме проект за промени в конституцията в сегмента за ВСС", коментира Божанков.


Божанков не се съгласи с тезата, че сега трябва да бъде избран нов състав на ВСС, който в бъдеще да бъде преформатиран спрямо нови правила в конституцията, защото именно той ще излъчи нов главен прокурор за 7 години. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7967 |10.07.2023 И Радев поряза “Възраждане” за референдума. Костадинов се оплака във Facebook . 12| 4012 |10.07.2023 Радев за срещата със Зеленски: Надявам се за в бъдеще такива мероприятия да бъдат съгласувани с мен . 18| 5894 |10.07.2023 Ген. Събев за срещата на Радев със Зеленски: Президентът ни показа стратегическа неадекватност и неграмотност . 20| 5161 |09.07.2023 Премиерът Николай Денков: Няма капан за президента Радев, не даваме на Зеленски това, което иска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads