Реклама / Ads
18| 5801 |10.07.2023 НОВИНИ

Ген. Събев за срещата на Радев със Зеленски: Президентът ни показа стратегическа неадекватност и неграмотност

.
Генерал Съби Събев Източник: Стопкадър: bTV
Нашият президент показа стратегическа неадекватност и неграмотност. Това е война за съществуването на украинската държава. Русия трябва да се изтегли от всички окупирани територии. Това е единственият начин войната да спре. Аз бих искал да чуя призив от българския президент за изтеглянето на руските войски.
 

Това заяви пред bTV военният експерт ген. Съби Събев във връзка с проведената среща между държавния глава на Украйна Володимир Зеленски и българския президент Румен Радев.

 

По думите му Русия използва от началото на войната касетъчни боеприпаси, което е изключително проблематично. Според него по-масираната военна помощ по-бързо ще прекрати конфликта, защото Русия не иска да отстъпи от някои червени линии.

 

"Тези касетъчни бомби - те ще бъдат използвани в окупираната територия на Украйна - в южната част на Запорожка област. Русия ще се изправи пред дилема - дали да загуби войната или да седне на масата на преговори. Горещата точка е на много места - при Бахмут е особено горещо, там се водят ожесточени боеве, около Донецк, Бердянск също така. Руските сили в момента са в състояние на стратегическа отбрана", отбеляза военният експерт.

 

Събев коментира също така, че Украйна няма три условия, за да осъществи по-бърз преговор - липса на огнево превъзходство, липса на въздушно превъзходство, както и недостатъчен личен състав.

 

"В следващите седмици ще очакваме по-активни действия. На срещата във Вилнюс ще има разгорещен дебат как да бъде оказана адекватна помощ на Украйна. Там ще бъде приет и един план за оказване на помощ за Украйна, което ще бъде елемент за приемането на страната в НАТО", допълни той.

 

Публицистът Радослав Бимбалов от своя страна изрази мнение, че касетъчните бомби дефакто представляват чудовищно оръжие.

 

"Оръжие се спира с оръжие. Не може да се прекрати войната с призиви за мир, любов и прочее", категоричен бе той.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3006 |10.07.2023 Драконовски мерки за сигурност във Вилнюс заради срещата на лидерите на страните от НАТО . 11| 6858 |09.07.2023 Близкият до Зеленски Игор Новиков: Горчилка, Радев използва подхода на Орбан за войната . 20| 5039 |09.07.2023 Премиерът Николай Денков: Няма капан за президента Радев, не даваме на Зеленски това, което иска . 32| 4711 |08.07.2023 Стойчо Стойчев: Радев ще излезе по-голям путинист от самия Путин. Възможно е да го изолират от ЕС и НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads