Реклама / Ads
3| 3299 |29.07.2021 НОВИНИ

Борислав Гуцанов, БСП: Трябва да се сложи точка на заобикалянето на законите и то в най-важните направления – финансите и икономиката

.
Борислав Гуцанов
Поискахме изслушване на министър-председателя по темата финанси и икономика и какво е било завареното състояние при смяната на кабинетите, защото считаме, че това е едно от най-важните неща за добруването на страната ни. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов пред Народното събрание по време на изслушването на министър-председателя Стефан Янев по искане на левицата.
 

Депутатът изрази удовлетворение от факта, че министър-председателят е дошъл в парламента, което слага край на практиката премиерът да не се отчита пред НС, и коментира: „Мисля, че това е нормалният път за развитие на страната ни“.  

 

„Интересно как преди се получаваше така, че винаги оставаха едни стотици милиони за преразпределение, които се случваха чрез постановления на Министерски съвет, раздавани от колата на министър-председателя? Дали това е нормална практика? Интересно дали бюджетът не е бил изкуствено намаляване?“, риторично попита социалистът.

 

Той припомни и „инхаус“ процедурите, които са подлежали на злоупотреби от управляващите.

 

„Заобикалянето на закона не е ли една перфектна хранителна среда за корупция? Мисля, че трябва да се сложи точка на тези безобразия и на това заобикаляне на законите и то в най-важните направления – финансите и икономиката“, подчерта Гуцанов.

 

Той цитира и данни на Евростат за състоянието на България след три правителства на Борисов, според които сме на последно място в ЕС по БВП на човек от населението; на последно място по достъп и качество на здравеопазване и образование; с най-ниски минимални, средни и максимални пенсии, а икономиката ни е с най-ниска конкурентоспособност.

 

„Това се дължи на неадекватна икономическа политика и второ – нечувано високи нива на корупция по високите етажи на властта“, категоричен е депутатът от левицата. По думите му милиарди левове публичен ресурс е бил харчен по непрозрачен, неефективен и корупционен начин. 

 

Иван Ченчев: Всеки усеща мащаба на корупцията, защото той се отразява на всичко

 

 „Никой не е очаквал какъв е мащабът на корупцията у нас, но всеки го усеща, защото той се отразява на всичко. Многобройни доклади на Еврокомисията, тези на Европол. Само у нас все още няма ефективни присъди. Ако прокуратурата по някакъв начин си затваря очите, аз Ви благодаря, че Вие и служебното правителство не го направихте. Бих искал да получим данни от вашето наблюдение, проведените проверки по министерства, работата ви с другите държавни институции, които вече не работят под натиск, а изпълняват административния си и професионалния си дълг“, коментира по време на изслушването депутатът от ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев.

 

„Бихте ли ни разяснили, как при наличие на милиард и половина излишък в началото на ковид кризата, само за 18 дни стигаме до дефицит от 3 милиарда и половина лева?“, попита той.

 

Ченчев зададе още въпроси и за актуалното състояние на Сребърния фонд; „Автомагистрали“, какво се случва със средствата, раздадени по обществени поръчки без процедура, инхаус тестовете; как са се ремонтирани язовирите в страната.

 

Стефан Бурджев: Символите на ГЕРБ ще останат непрозрачността, некомпетентността и мащабната корупция

 

„Битката с бруталната корупция и паралелната държава от нашата партия водим дълги години. Символите на ГЕРБ ще останат непрозрачността, некомпетентността и мащабната корупция. Те ни доведоха до това, че сме водещи във всички негативни класации - по преките чужди инвестиции, по свобода на словото, по нивата на неравенства“. Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ Стефан Бурджев.

 

Той попита министър-председателя какви мерки - като сезиране на компетентни органи, въвеждане на по-добра организация във ведомствата и кадрови промени, са предприети – и как се оценяват текущите резултати. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10826 |28.07.2021 Татяна Дончева скастри ГЕРБ заради Рашков: Нали сте за върховенство на закона, защо министърът трябва да го нарушава . 2| 3513 |27.07.2021 Експертът Хр. Казанджиев: Трябва да се сменят ръководствата на всички енергийни дружества . 5| 4110 |27.07.2021 Хаджигенов: Гешев е пример за това какъв не трябва да бъде един прокурор . 6| 3698 |27.07.2021 Кирил Петков: Финансовото и икономическото министерство трябва да са в комплект

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads